Τουρκία -Πρώην αρχηγός Στρατού: Να τιμωρηθούν αυτοί που επινόησαν την Εργκένεκον


Μάρτιος 10, 2014.

Ο πρώην αρχηγός Στρατού της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγκ, ο οποίος βγήκε από τις τουρκικές φυλακές  κατόπιν απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την Παρασκευή, ζήτησε την απελευθέρωση όλων των υπόπτων στην υπόθεση Εργκένεκον.


Υπόθεση «Εργκένεκον», χαρακτηρίστηκε η υποτιθέμενη συνωμοσία στρατιωτικών της Τουρκίας, για την ανατροπή της κυβέρνησης του Ερντογάν, που είχε ως αποτέλεσμα να  καταδικαστούν περίπου εκατό στρατηγοί  σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Ιλκέρ Μπασμπούγκ, είχε καταδικαστεί και αυτός σε ισόβια κάθειρξη και βρίσκονταν έγκλειστος τις φυλακές Σιλιβρί της Κωνσταντινούπολης.

Σε ομιλία του μπροστά σε δεκάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι κουνούσαν  κόκκινες τουρκικές σημαίες τον χειροκρότησαν και ο ίδιος αναθυμήθηκε το σοκ που υπέστη όταν τον κατηγόρησαν, ενόσω ήταν αρχηγός των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων ότι ανήκε σε ...τρομοκρατική ομάδα.

«Με γνώμονα το μίσος και την εκδίκηση προς το πρόσωπό μου, με φυλάκισαν επί 26 μήνες. Έκλεψαν από τη ζωή μου 26 μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τη φυλάκισή του, καθώς και των υπολοίπων αξιωματικών ως έναν πόλεμο μεταξύ του κόμματος  της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του κοσμικού κράτους, που καθιέρωσε στην Τουρκία ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1923.

Δεν δίστασε να κατηγορήσει αυτούς που τον λοιδόρησαν και ζήτησε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη:

«Εάν η Τουρκική Δημοκρατία, θέλει να γίνει ένα κράτος δικαίου, πρέπει να βρεθεί μια απάντηση σε όλο αυτό που γίνεται. Αυτοί που δημιούργησαν την υπόθεση αυτή θα πρέπει να οδηγηθούν σε δίκη, σε μια δίκαιη δίκη», είπε ο Μπασμπούγκ ενώπιον των υποστηρικτών του.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr