ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Η ένταση στην Ουκρανία έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας


Μάρτιος 13, 2014.

Σόφια.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου στην Κριμαία,  ενδέχεται να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Βουλγαρία.


Αυτό δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικής  Πολιτικής της Εθνοσυνέλευσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κρίστιαν Βιγκένιν, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συμφωνία για το σχηματισμό ενός διεθνούς ομίλου που να καθίσουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία στο ίδιο τραπέζι, να βρουν νόμιμες λύσεις για να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επίσημης θέσης της Βουλγαρίας, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Βιγκένιν δήλωσε ότι σήμερα μπορεί να απαντήσει μόνο σε τρέχοντα ζητήματα και η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει τη θέση της προσεκτικά.

«Η θέση της Βουλγαρίας, θα πρέπει να συζητηθεί με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Προσπαθούμε να διατυπώσουμε τη θέση μας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις», είπε ο Βιγκένιν.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των τυχόν κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ότι η Βουλγαρία είναι μία από τις χώρες που θα υποφέρουν περισσότερο από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Θα εργασθούμε αποτελεσματικά για να διασφαλίσουμε ότι η Βουλγαρία δεν θα χάσει τη ρωσική αγορά ή δεν θα συναινέσουμε να σταματήσει η ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που θα βάλει τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε ο υπουργός.

«Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του ‘South Stream’ και πιστεύω ότι  με την σημερινή κατάσταση, επιβεβαιώνεται ότι η Βουλγαρία πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό το έργο, έστω και καθυστερημένα. Η θέση μου είναι σαφής. Η Βουλγαρία και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να το υποστηρίξουν σθεναρά», δήλωσε ο Βιγκένιν.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr