Ερντογάν,ο νέος Λουδοβίκος : L'Etat, c'est moi!


Μάρτιος 13, 2014.

Οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύουν την επιθυμία του να ελέγχει τα πάντα, γράφει ο Aydin Albayrak, στο τουρκικό πρακτορείο Cihan.


Την επόμενη της δημοσίευσης  των τηλεφωνικών συνομιλιών, που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, όπου κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, αποδεικνύεται ότι είναι ο επικεφαλής μιας παντοδύναμης κυβέρνησης, τόσο απασχολημένης με πολλά θέμα μικρο-διαχείρισης, και δεν γίνεται σαφές, πότε και πώς, βρίσκει το χρόνο, αλλά και την ενέργεια για να κυβερνήσει τη χώρα.

Ο Αϊχάν Καγιά, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο πανεπιστήμιο Bigli  της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι ο Ερντογάν ολοένα και πιο πολύ μας θυμίζει τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’, ο οποίος είχε πεί το περίφημο: ‘Το κράτος είμαι εγώ!»- «L'Etat, c'est moi!»

Σύμφωνα με τον Καγιά, ο Ερντογάν αισθάνεται δική την κοσμική και θρησκευτική εξουσία και δικαιολογεί, έτσι, όλες τις δράσεις του.

Ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της καταγραφής των συνομιλιών του και καθίσταται προφανές ότι παρενέβη στο δικαστικό σύστημα, ζητώντας καταδίκη του εναγομένου.

Μάλιστα, δικαιολογεί την παρέμβασή του και υποστηρίζει, ότι ο εναγόμενος είχε εμπλακεί σε «παράλληλες δομές και βρώμικες σχέσεις».

Σε άλλες μαγνητοφωνημένες συζητήσεις, όπου ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που μιλούσε, δεν δίστασε να χειραγωγήσει  και διαγωνισμό για το πολεμικό ναυτικό.
Στο ηχογραφημένο μήνυμα καλεί τον γνωστό εφοπλιστή Μετίν Καλκαβάνα, να διαμαρτυρηθεί για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την κατασκευή των έξι κορβετών του τουρκικού στόλου στο πρόγραμμα MİLGEM.

Αντί να επικεντρώνεται στην άσκηση της εξουσίας την οποία διέπουν οι δημοκρατικοί θεσμοί στις δημοκρατικές χώρες, ο Ερντογάν προσπάθησε προφανώς να παρεμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία σε θέματα αλλότρια.

Φαντάζεται τον εαυτό του παντοδύναμο  κυβερνήτη, μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2011, τρίτη συνεχή νίκη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP, από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2002.

Με βάση το ιστορικό των συνομιλιών, ο Ερντογάν διατηρεί το δικαίωμα να σχηματίσει  και να οικοδομήσει μια ιδιωτική γραφειοκρατία, όχι μόνο μέσα στο δικαστικό σώμα, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης και στον επιχειρηματικό κόσμο.

[Το δημοσίευμα συνεχίζει με περιπτώσεις που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας με παρεμβάσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, στα ΜΜΕ της Τουρκίας, στη Δικαιοσύνη, στον επιχειρηματικό κόσμο, στο Συμβούλιο Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει χιλιάδες διωκόμενοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί, ακόμη και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, που του ζήτησε να βγει και να πει κάτι στο λαό για να μειώσει την ένταση που υπήρχε στις διαμαρτυρίες του καλοκαιριού].

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr