NATO: Επίσπευση αποφάσεων για ένταξη νέων κρατών τον Ιούνιο


Μάρτιος 20, 2014.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανέφερε σε ομιλία του στο «The Brookings Institution», στην Ουάσιγκτον,  ότι η κρίση στην Ουκρανία, έφερε το θέμα της διεύρυνσης της Συμμαχίας σε υψηλή προτεραιότητα.


Η διαμάχη για το όνομα μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας, καθώς και ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άλλες υποψήφιες χώρες, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πορεία επίλυσης και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών του NATO, στο τέλος Ιουνίου.

«Έχουμε τέσσερις εταίρους, οι  οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να γίνουν μελλοντικά μέλη του NATO.

Αυτά είναι: η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η πΓΔΜ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Όπως γνωρίζετε η διαδικασία βασίζεται στην πρόοδο, την οποία οι επίδοξες χώρες έχουν πραγματοποιήσει, για να μπορέσουν να ενταχθούν στη Συμμαχία. Οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO θα αξιολογήσουν και θα τοποθετηθούν στο τέλος Ιουνίου.

Είναι σαφές ότι η διαδικασία αυτή βασίζεται σε κριτήρια και η κάθε χώρα θα πρέπει να πληροί προκειμένου να αξιολογηθεί με βάση αυτά.

Η πολιτική των ανοικτών θυρών σε νέα μέλη υπάρχει, όπως έχουμε ξαναπεί , φυσικά, αυτά που βλέπουμε από τη ρωσική πλευρά, μπορούν επίσης, να επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις».

«Δεν θέλω να καταλάβετε λανθασμένα, είναι σημαντικό και κρίσιμο να βοηθήσουμε χώρες που φιλοδοξούν να έχουν σαφή προοπτική  στην ευρω-ατλαντική συμμαχία», είπε ο Ράσμουσεν σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές των Σκοπίων για ένταξη, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr