Οι Ρώσοι αρνούνται τον Φιλελευθερισμό της Δύσης- Δημοσκόπηση


Απρίλιος 7, 2014.

Οι διαθέσεις των Ρώσων άλλαξαν μετά το ιστορικό της επιδείνωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση με αφορμή την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός Ρώσων που βλέπουν τη Ρωσία ως χώρα  ξεχωριστή και υπάρχει σημαντική μείωση του αριθμού των πολιτών που υποστηρίζουν το δυτικό μοντέλο ανάπτυξης, του νεοφιλελευθερισμού.

Σύμφωνα με το Yuropolis  η ιδέα ότι η Ρωσία δεν είναι Ευρώπη, ενδέχεται να οικοδομηθεί και η έννοια της ιδιαίτερης κρατικής πολιτιστικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το κέντρο δημοσκόπησης ‘Λεβάντα’, οι άνθρωποι που θα ήθελαν η Ρωσία να ακολουθήσει ένα δυτικό μοντέλο ανάπτυξης, μέσα από ένα δημοκρατικό σύστημα με την οικονομία της αγοράς, έπεσε κατά 10 μονάδες από το 38% στο 28%. Αυτό δείχνει η πανεθνική δημοσκόπηση που διεξήχθη στα τέλη Μαρτίου από την ‘Λεβάντα’.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24%) υποστήριξε ότι θα ήθελε τη Ρωσία να ανήκει στο σοσιαλιστικό πολιτικό χώρο, όπως ήταν η ΕΣΣΔ.

Απαντώντας σε ειδικές ερωτήσεις οι Ρώσοι- σύμφωνα με το κέντρο Λεβάντα(Левада-центр)- η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να παρουσιάζεται στο λαό  και ‘όχι στο κέρδος των ιδιοκτητών του πλούτου’.

Υπάρχει επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός Ρώσων που πιστεύουν ότι υπάρχει αναντιστοιχία  των αξιών και των παραδόσεων της Ρωσίας με αυτές της Δύσης.

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Γκραζντάκιν –Алексей Гражданкин, διευθυντή του Κέντρου ‘Λεβάντα’,  η διαφοροποίηση αυτή των Ρώσων αντανακλά την αύξηση των αντι-δυτικών συναισθημάτων και του αντι-αμερικανικού κλίματος, λόγω των γεγονότων της Ουκρανίας.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr