Τουρκία: Ο πρέσβης των ΗΠΑ υποβαθμίζει ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία


Απρίλιος 7, 2014.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Φράνσις Ρικιαρντόνε, έσπασε τη σιωπή του για τα πρόσφατα σκάνδαλα υποκλοπών στη χώρα και την καταγραφή της μυστικής συνάντησης μεταξύ των Τούρκων αξιωματούχων στο ΥΠΕΞ, αλλά και για τις πιθανές τουρκικές τακτικές πολέμου στη Συρία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Χουριέτ’ ο Φράνσις Ρικιαρντόνε είπε ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα στείλει, πράγματι, στρατεύματα στη Συρία και ότι δεν είχε καμία γνώση του σκανδάλου των υποκλοπών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αισθάνεται ότι δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με το θέμα.

Σε ό, τι αφορά την κρίση στη Συρία, ο Ρκιαρνόνε δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία ήταν στην ίδια πλευρά όσον αφορά τους στρατηγικούς στόχους, αλλά, όπως είναι φυσικό, έβλεπαν τα γεγονότα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε, επίσης, ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία ψάχνει δικαιολογία για να πάει σε πόλεμο με τη Συρία και ότι δεν θα αποστείλει εκεί στρατεύματα χωρίς λόγο.

Η συζήτηση για τα σχέδια πολέμου με τη Συρία τα οποία είχαν διαρρεύσει θα καθόρισε ως  μια ‘φυσιολογική διαδικασία συζήτησης για τρόπους αποκατάστασης της ειρήνης και της ασφάλειας, σε μια περιοχή όπου υπάρχει απειλή’, όπως είπε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Τουρκία έχει φέρει επί τάπητος το θέμα της διοικητικής απέλασης από τις ΗΠΑ του Τούρκου θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στον φερόμενο ρόλο του στο «παράλληλο κράτος», το οποίο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι συστάθηκε από τον Γκιουλέν και τους οπαδούς του για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση.

Ο Ρικαρντόνε δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο αίτημα με όλο το σεβασμό και τη σοβαρότητα, αλλά δεν είναι σε θέση να παρέμβουν στα δικαιώματα τα οποία υπάρχουν στους Τούρκους πολίτες στις ΗΠΑ.



--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr