Το Καζακστάν ανησυχεί για ενδεχόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ουκρανίας



Φόβοι και για το ρωσικό πληθυσμό του Καζακστάν

Απρίλιος 19, 2014.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ, ανέφερε ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης πάνω στην Ουκρανία, ενδέχεται να απειλήσουν «το τέλος της συνεργασίας μεταξύ των σημαντικότερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου».


Μιλώντας στη Συνέλευση των Λαών του Καζακστάν την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ναζαρμπάεφ είπε ότι η Πράξη Μη Διάδοσης  και Παραγωγής Πυρηνικών Όπλων απειλείται από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο Καζακστάν, υπενθύμισε ότι  κάποτε είχε γίνει χώρος πυρηνικής δοκιμής, πριν από την απόκτηση του καθεστώτος του «μη πυρηνικού κράτους», μετά την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Τώρα έχει βρεθεί σε μια περίεργη θέση, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην Κριμαία και του κύματος των ρωσικής καταγωγής πολιτών να ζητούν ένταξη με τη Ρωσία.

Εκφράζονται φόβοι- σύμφωνα  με τον πρόεδρο του Καζακστάν- μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, όπου η πλειοψηφία αποφάσισε να χωρισθεί από την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοιες κινήσεις Ρώσων που ζουν σε άλλες περιοχές έξω από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε μια σειρά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Καζακστάν έχουν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που είναι ρωσικής καταγωγής. Στο Καζακστάν ο ρωσικός πληθυσμός βρίσκεται το βόρειο τμήμα της χώρας.

Το Καζακστάν και η Ουκρανία είχαν συμφωνήσει να μη γίνουν πυρηνικά κράτη σε αντάλλαγμα την αναγνώρισή τους από τη Ρωσία και τη Δύση, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ωστόσο, η ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες που δεν προστατεύονται από το σύμφωνο του NATO ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναβιώσουν το πυρηνικό πρόγραμμα, ως αποτρεπτικό παράγοντα κατά ενδεχόμενων ρωσικών απαιτήσεων, γράφει το DunyaBulteni.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr