Η Βουλγαρία γιόρτασε τα 1150 χρόνια του εκχριστιανισμού της


Μάιος 3, 2014.

Σόφια.

Στη βουλγαρική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν εορτασμοί με την ευκαιρία των 1150 ετών από τον εκχριστιανισμό των Βουλγάρων.

Με την ευκαιρία αυτή ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ επισκέφθηκε τον μεσαιωνικό ναό στην Πλίσκα, όπου άρχισε ο επίσημος εορτασμός της επετείου.

«Πριν από 1.150 χρόνια η Βουλγαρία ήταν η μεγαλύτερη χώρα στη Νοτιοδυτική Ευρώπη. Μέσα από τα εδάφη της περνούσαν οι σημαντικότεροι οδοί που συνέδεαν τις τέσσερις γωνιές του τότε γνωστού κόσμου.
Ο άγιος Τσάρος Μπόρις (φωτό) ήταν ο πρώτο Βούλγαρος ηγεμόνας που  έδωσε εσωτερική ενότητα, πολιτισμό και πνευματικότητα στο λαό μέσω του Χριστιανισμού, ώστε να διατηρηθεί στο μέλλον», είπε ο Πλεβνέλιεφ.

Πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι ο εκχριστιανισμός των Βουλγάρων αποτέλεσε ένας βασικός  σταθμός στην ιστορία του βουλγαρικού λαού που συνέβαλε αποφασιστικά στην διατήρηση της εθνότητάς του στους αιώνες.

Για τον εορτασμό του Εκχριστιανισμού της Βουλγαρίας, επελέγη η 2α Μαΐου που είναι η γιορτή του Αγίου Τσάρου Μπόρις.

«Στην πράξη, η είσοδος της Βουλγαρίας στην οικογένεια των χριστιανικών εθνών μπορεί να συγκριθεί με την πρόσφατη είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο «Focus» ο καθηγητής Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας.

Στην Πλίσκα οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη, η μεγάλη Βασιλική, ήταν ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός στην Ευρώπη μέχρι τον 17ο αιώνα, εκτός από τον καθεδρικό ναό της Ρώμης και του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει το δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr