Σκόπια: Εθνοτική ένταση με αιτία δολοφονία 19χρονου


Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Βέτσερ’ κρατούνται 27 διαδηλωτές

Μάιος 20, 2014.

Ανατράπηκαν αυτοκίνητα, κάδοι απορριμμάτων, έσπασαν και έκαψαν καταστήματα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών έχει κατακλείσει το κέντρο της πόλης των Σκοπίων, ιδιαίτερα την πλατεία Γκιόρτσε Πετρόφ, έπειτα από τις διαμαρτυρίες που έγιναν χθες το βράδυ, μετά τη δολοφονία ενός 19χρονου σλαβικής καταγωγής.


Ο 19χρονος και ο πατέρα του όταν επέστρεψαν στο σπίτι, είδαν έναν κλέφτη να παίρνει το ποδήλατό τους. Έτρεξαν και τον πρόλαβαν. Ο κλέφτης, ο οποίος ήταν αλβανικής εθνότητας, τράβηξε ένα μαχαίρι που είχε στο παντελόνι του και μαχαίρωσε το νεαρό που τον έπιασε.

Μετά τη δολοφονία, ξεσηκώθηκε η γειτονιά και άρχισαν οι διαμαρτυρίες. 

Οι κάτοκοι προσπάθησαν να πάνε στην γειτονιά Σαράι, που κατοικείται κυρίως από αλβανικό πληθυσμό. Εμποδίστηκαν από την αστυνομία, η οποία είχε ειδοποιηθεί. Ο δολοφόνος ονόματι Νάσερ Ε.,  συνελήφθη.

Το δημοτικό συμβούλιο του Γκιόρτσε Πετρόφ, συνήλθε αργά το βράδυ, μετά τη δολοφονία του 19χρονου, εξέφρασε τη λύπη του για τη δολοφονία, αλλά προέτρεψε του πολίτες να απέχουν από κάθε ενέργεια.

Αστυνομικοί κλήθηκαν να περιφρουρήσουν τη συνοικία για έκτροπα.

Σήμερα το απόγευμα αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γκιόρτσε Πετρόφ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο του 19χρονου από τον Αλβανό.

Στο μεταξύ ειδική μονάδα της αστυνομίας έκλεισε τη γέφυρα που οδηγεί στην αλβανική γειτονιά. Εκεί έγιναν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

Οι αρχές φοβούνται για γενίκευση  των διαδηλώσεων και περαιτέρω ένταση μεταξύ των δύο κύριων εθνοτήτων στη χώρα.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr