Σκόπια και Βουλγαρία θα γιορτάσουν από κοινού την « Ίλιντεν»


«Σήμερα στα Σκόπια, ο Βλάντο Καμπόφσκι και ο Στέφαν Βοντενιτσάροφ, συμφώνησαν από κοινού ότι η συνεργασία και οι ανοικτές συζητήσεις είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης», γράφει το δημοσίευμα.

Μάιος 31, 2014.

Μετά από δεκαετίες η Βουλγαρία και τα Σκόπια αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Την πολιτική υποκρισία προσπαθούν, τώρα, να καταστείλουν οι άνθρωποι της επιστήμης. 


Η ανακοίνωση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων  των δύο χωρών – МАНУ – MANU, από τα Σκόπια και БАН- BAN, από τη Βουλγαρία- για κοινή εκδήλωση στον προσεχή εορτασμό στις 2 Αυγούστου είναι προς μια καλή κατεύθυνση και αυτή προήλθε από την συνεργασία των ακαδημαϊκών των δύο ιδρυμάτων, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων,  του «Λοκάλνο».

Σήμερα, στην πόλη των Σκοπίων, ο Βλάντο Καμπόφσκι- Vlado Kambovski και ο Βούλγαρος  Στέφαν Βοντενιτσάροφ- Stephen Vodenicharov, συμφώνησαν από κοινού ότι η συνεργασία και η ανοικτή συζήτηση είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, το δίλημμα των δύο ακαδημαϊκών είναι πως θα σπάσουν οι πολιτικοί φραγμοί μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την ερμηνεία των ιστορικών θεμάτων, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά και μόνο τα γεγονότα, αλλά να ελεγχθούν αυτά και να ακουσθούν επιχειρήματα τεκμηριωμένα.

Οι επιστήμονες πρέπει να μιλήσουν για την ιστορία, όχι οι πολιτικοί.
Για το λόγο αυτό θα διοργανωθεί μια ομάδα εργασίας που θα συζητήσει αυτά ακριβώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι δύο λαοί, είπε ο επικεφαλής της βουλγαρικής Ακαδημίας,  Στέφαν Βοντενιτσάροφ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εκδηλώσεις που έγιναν από κοινού, στην πρωτεύουσα του νοτιοσλαβικού κράτους.

Από την πλευρά του, ο Βλάντο Καμπόφσκι επεσήμανε ότι και στις δύο πλευρές υπάρχουν κοινές παρεξηγήσεις για το παρελθόν.

«Εμείς μέσα από την επιστήμη μπορούμε να επιτύχουμε το διάλογο σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην ιστοριογραφία των Βαλκανίων, ιδίως όσον αφορά τα πολιτικά θέματα του παρελθόντος που αφορούν όλους του λαούς στην περιοχή», είπε ο επικεφαλής της Ακαδημίας των Σκοπίων.


--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr