Η Τουρκία ζητά εντάλματα σύλληψης από την Ιντερπόλ για Ισραηλινούς αξιωματικούς


Μάιος 26, 2014.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα  στην Ιντερπόλ για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του πρώην αρχηγού ΓΕΣ των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ, υποστράτηγο ε.α. Γκαμπί Ασκενάζι, καθώς και σε τρεις άλλους ανώτερους του ισραηλινού στρατού.


Τη Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014, το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα για τη σύλληψη των τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτικών.

Επιπλέον, σημειώνει το δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz, εκτός από τον Γκάμπι Ασκενάζι, στον κατάλογο των καταζητούμενων  είναι ο πρώην ναύαρχος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, Ελιέζερ Μάρομ, ο πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, Αμός Γιαντλίν Αμάν και ο πρώην  επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της  ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας Αβισάι Λεβί.

Και οι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία 10 Τούρκων πολιτών κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Το δικαστήριο απαιτεί από αυτούς την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Όπως επισημαίνεται, οι καταγγελίες εναντίον τους δεν ακούγονται για πρώτη φορά, αλά σε αυτό το στάδιο, είναι αντίθετες προς τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

 Δεν έχει ακόμη καθοριστεί το ποσό της αποζημίωσης που η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να καταβάλει στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά αυτό θα καθοριστεί σύντομα. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών διώξεων, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ισραηλινό δημοσίευμα.


--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr