Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν να λειτουργήσει παλαιό οθωμανικό τζαμί στη Λάρνακα


Φωτογραφία από την «Zaman»,που επικρίνει τη λειτουργία του τζαμιού ως μουσείο στη Λάρνακα

Μάιος 26, 2014.

Οι Τουρκοκύπριοι δια του Ταλίπ Αταλάι, που καθορίζεται ως «υπουργός θρησκευμάτων» στα Κατεχόμενα, ζητούν από τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το τέμενος ‘Χαλά Σουλτάν’ προκειμένου να ξαναγίνει χώρος λατρείας.

Ο Αταλάι, είπε ότι οι προσκυνητές θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επισκέπτονται το τζαμί της οθωμανικής εποχής, που χτίστηκε στον τόπο ταφής ενός εξέχοντος συντρόφου και συγγενή του προφήτη Μωάμεθ, του Ούμα Χαράμ.

Μάλιστα, το θέμα το ανέφερε κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη Πέμπτη, και κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν την πολιτική ρητορική κατά τις ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Τα τζαμί Χαλά Σουλτάν, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα, βρίσκεται στην πόλη της Λάρνακας και παραμένει εγκαταλειμμένο εδώ και δεκαετίες, όταν οι τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν την πόλη και εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό βόρεια Κύπρο.

Ο Ιμάμης Σακίρ Αλεμντάρ, βοηθός του  Αταλάι, έκανε τελευταία μια προσπάθεια για να ανοίξει επίσημα το τζαμί, αλλά οι ελληνικές αρχές της Κύπρου συνεχίζουν να έχουν το τζαμί ως μουσείο, το οποίο λειτουργεί ώρες μουσείου, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr