Ουκρανία: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υποσχέθηκε διάλογο με Ρωσόφωνους


Μάιος 26, 2014.

Η εκλογή του δισεκατομμυριούχου βιομήχανου, Πέτρο Ποροσένκο,  στην προεδρία της Ουκρανίας έκλεισε κερδίζοντας το 54% των ψήφων στις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014.


Η ουκρανική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι το αποτέλεσμα  είναι καθοριστικό και δεν υπάρχει δεύτερος γύρος.

Ο Ποροσένκο δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει στα νοτια-ανατολικά της χώρας, αλλά πριν από αυτό περιμένει μια πιο σκληρή δράση των δυνάμεων ασφαλείας που σταθμεύουν εκεί, σύμφωνα με το Πρώτο Κανάλι της Ρωσίας.

Όπως έκανε σαφές, προς το παρόν, η κατάσταση που υπάρχει στην νοτιο-ανατολική Ουκρανία δεν προϋποθέτει κατάπαυση του πυρός.

«Υποστηρίζω τη συνέχιση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, αλλά απαιτείται μια αλλαγή στη μορφή της, πρέπει να είναι συμπιεσμένη και προσδιορισμένη χρονικά,  με μεγαλύτερη απόδοση των μονάδων και των σχηματισμών. Αυτό απαιτεί καλύτερο εξοπλισμό και όπλα», είπε ο Ποροσκένκο.

Ωστόσο, εξέφρασε την πρόθεσή του να διαπραγματευθεί με τους Ρωσόφιλους της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας.

«Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου με τους ανθρώπους. Είμαι αποφασισμένος και έτοιμος για διάλογο, χωρίς εξαίρεση, με τα μέλη της Ντονμπάς, ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις τους. Έχουμε να τους προσφέρουμε εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία των ειδικών δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένης του δικαιώματος της χρήσης της ρωσικής γλώσσας σε επίσημο επίπεδο», είπε.

Σε σχέση με τη Ρωσία είπε ότι θα χτίσει τις σχέσεις από το μηδέν.

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονάς μας και παρά τα προβλήματα, χωρίς να φταίει η Ουκρανία, θα έχουμε συνεχείς διαπραγματεύσεις που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε αμέσως στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων», πιστεύει ο Ποροσένκο.

Η υποψήφια πρόεδρος, Γιούλα Τιμοσένκο, που βγήκε δεύτερη με χαμηλό ποσοστό (13%), χθες παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους αλλά δεν έδειξε απογοήτευση από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η ομάδα μας θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν να βοηθήσει όλους τους τομείς της κυβέρνησης, στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ευρωπαϊκής Ουκρανίας και να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, και την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ενταχθεί σε συλλογικό παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας και άμυνας».

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr