Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να κατανοούν τη Μόσχα


Μάιος 8, 2014.
Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να κατανοούν τη θέση της Μόσχας, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η τηλεόραση «Ρωσία 24», επικαλούμενη δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου.


Ξένοι πολιτικοί και παρατηρητές συζήτησαν τη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου κάλεσε για αναβολή του δημοψηφίσματος στην νοτιοανατολική  Ουκρανία σε μια μεταγενέστερη φάση, αφού πρώτα δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την διεξαγωγή του.

Η πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων  θεωρεί ότι η μόνη χώρα που κάνει προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία είναι η Ρωσία.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν, στην οποία τονίζει ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθεί ο πολιτικός διάλογος στην Ουκρανία καθώς και την έκκλησή του για καθυστέρηση του δημοψηφίσματος της 11ης Μαΐου. Είμαι βέβαιος ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία, όχι πόλεμος», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τίτους Κορλετσίαν.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η δήλωση του Ρώσου προέδρου, είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Οποιαδήποτε προσπάθεια για αναζήτηση λύσεων μέσα από διάλογο που θα συμμετέχουν  όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, οι περιφέρειες, οι εθνικότητες, οι γλωσσικές ομάδες είναι ευπρόσδεκτες. Πρέπει να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να επικρατήσει η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αποποιείται την αντι-ρωσική ρητορική, ο Λευκός Οίκος προσκολλάται στην παλιά του θέση, αγνοώντας τις προφανείς αλήθειες.

Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε τις αναφορές του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζος  Έρνεστ που αποκαλύπτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι στα σύνορα με την Ουκρανία βρίσκονται έτοιμα τα ρωσικά στρατεύματα. Το Πεντάγωνο προφανώς ποτέ δεν  κοίταξε τις δορυφορικές εικόνες της 7ης Μαΐου που ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνει το δημοσίευμα.

Τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία;

Αυτό το ερώτημα ήταν του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για τα ευρωπαϊκά θέματα. Κατά τους ειδικούς ο πολιτικός επέκρινε τη στάση της Ουάσιγκτον, αλλά και την αδράνεια των Βρυξελλών.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr