Γερμανία: Ρεκόρ εξαγωγών φορητών όπλων


Μεγάλος πελάτης η Σαουδική Αραβία


Μάιος 11, 2014.

Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές φορητών όπλων και πυρομαχικών  που έφθασαν σε ύψος των 135 εκατομμυρίων ευρώ κατά το 2013 και σημειώθηκε αύξηση κατά 43% από το προηγούμενο έτος.


Φορητά όπλα κάθε τύπου, αξίας 35 εκατομμυρίων, πωλήθηκαν μόνο στη Σαουδική Αραβία το περασμένο έτος, μια χώρα που είναι αμφιλεγόμενη λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα (αλλά και την υποστήριξή της στους ισλαμιστές της Συρίας).

Ωστόσο, το θέμα των πωλήσεων των μικρών-προσωπικών όπλων είναι από μόνο τους διάτρητο, αφού οι αποστολές των όπλων έχουν την τάση να καταλήγουν  και να χρησιμοποιούνται σε εμφυλίου πολέμους ή διεθνείς συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περίπου 400.000 άνθρωποι από τέτοια όπλα κατά το 2012.

Ο εμπειρογνώμονας Jan van Aken αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική του Κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση για την πολιτική των εξαγωγών των όπλων αυτών, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «φέρνουν το θάνατο και τη δυστυχία σε πάρα πολλούς ανθρώπους στον κόσμο».

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές των φορητών όπλων της Γερμανίας, δημοσιεύθηκαν μετά από γραπτό αίτημα που κατέθεσαν  στο Κοινοβούλιο από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπλα μικρού διαμετρήματος θεωρούνται τα πιστόλια, τα αυτογεμή περίστροφα, τυφέκια και καραμπίνες, υποπολυβόλα και ελαφρά πολυβόλα, σύμφωνα με το DunyaBulteni.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr