Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους ρωσικούς πυραυλοκινητήρες


Μάιος 23, 2014.

Οι αρχές των ΗΠΑ σκοπεύουν να απαγορεύσουν στις αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύονται ρωσικούς πυραυλοκινητήρες.


Η Γερουσία των ΗΠΑ, στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών, στις 22 Μαΐου, προσφέρθηκε να παράσχει 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη κινητήρα πυραύλων, αφού μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τις προμήθειες του ρωσικού εξοπλισμού στον τομέα αυτόν.

Σκοπός των αμερικανικών αρχών είναι να τονώσουν τη δημιουργία των αμερικανικών τεχνολογιών στον κλάδο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών και στη συνέχεια αποστάλθηκε για ψηφοφορία στη Γερουσία.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων κυκλοφόρησε σχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού της, στο οποίο μία από τις προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό σύστημα παράδοσης του δορυφόρου σε τροχιά.

Στο φόντο των αντιθέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και σε απάντηση των κυρώσεων που επιβάλλονται από την Ουάσιγκτον προς τη Ρωσία, θα συμπεριληφθεί η αναστολή των παραδόσεων πυραυλοκινητήρων RD-180  και K-33 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα,  ο RD-180   κατασκευάζεται από την κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία κινητήρων υγρού καυσίμων της Ρωσίας ‘Ενέργκομας’ [НПО "Энергомаш] και παραδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για χρήση  των βαρέων πυραύλων «Άτλας 5», με τους οποίους τίθενται σε τροχιά τα στρατιωτικά διαστημικά σκάφη. Σύμφωνα με την « Lockheed Martin» είναι οι καλύτεροι κινητήρες στον κόσμο.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας προβλέπει  τη δημιουργία ενός ανάλογου αμερικανικού RD-180, αλλά  θα απαιτηθούν πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή του.


--
Σχετικές αναφορές: Liga.net, Lenta.ru

               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr