Επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ


Όπλα από τη Συρία και πρόσφυγες στο Κουρδιστάν, γράφει το δημοσίευμα.

Ιούνιος 12, 2014.

Το Ιράκ είναι ένα βήμα από την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο αριθμός των προσφύγων έχει φθάσει τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Οι Σουνίτες αντάρτες χτύπησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα και κατέλαβαν όπλα τα οποία προορίζονταν για τη Συρία.


Οι ΗΠΑ, είναι οι άμεσοι δράστες αυτών των εξελίξεων, ενώ υπόσχονται βοήθεια, δεν διευκρινίζουν πως θα γίνει αυτή, όπως σημειώνει το ρωσικό Βιζγκλιαντ.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών η σουνιτική ομάδα μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» έχουν καταλάβει δύο  ιρακινές πόλεις, την Τικρίτ και τη Μοσούλη.

Η Τικρίτ- ένα τρόπαιο μικρό αλλά συμβολικό- είναι η μικρή πατρίδα του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά η κατάληψη της Μοσούλης, είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο γεγονός. Είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, είναι η οικία σε περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ωστόσο, ο πληθυσμός, εκεί, μειώνεται τώρα καθημερινά.

Ο διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε από περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες- ένας απίστευτος αριθμός.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου,  καθώς βλέπουν κύματα προσφύγων να εγκαταλείπουν την πόλη. Οι πρόσφυγες, κυρίως, κατευθύνονται στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Η επαρχία αυτή που ελέγχεται από τους Κούρδους είναι η πιο ήρεμη περιοχή της χώρας και υπάγεται στη Βαγδάτη μόνο τυπικά (στη πραγματικότητα το Ιράκ έχει μετατραπεί, προ πολλού,  σε μια συνομοσπονδία).

Τώρα εδώ θα δημιουργηθούν πολυάριθμοι προσωρινοί καταυλισμοί με την απότομη εισροή των προσφύγων και θα απειληθεί όλο το Κουρδιστάν από ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τη Μοσούλη δεν έφυγαν μόνο άμαχοι, αλλά και ολόκληρες μονάδες του στρατού, ηττημένοι  και με πεσμένο το ηθικό τους, από την κατάληψη της πόλης από τους  Ισλαμιστές Σουνίτες. Και οι στρατιώτες αυτοί είναι ανήμποροι  να κάνουν οτιδήποτε. Οι Ισλαμιστές είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι για να δίνουν μάχες μέσα σε πόλεις.

«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό για να τους διώξουμε από την πόλη. Αυτοί έρχονται , χτυπάνε και μετά γίνονται άφαντοι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο στρατός δεν μπορεί πολεμήσει έτσι», ανέφερε ένας ιρακινός αξιωματικός. Με τη σειρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράκ, Οσάμα αλ Νουτζάιφι, χαρακτήρισε το περιστατικό ως τραγωδία.

--

               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr