Το Ιράκ στα πρόθυρα της διάλυσης


Ιούνιος 14, 2014.
Η πρώην Γενική Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, αναγνώρισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 2003, ήταν ένα λάθος.


Αυτή τη στιγμή η Ουάσιγκτον αποκλείει την επανάληψη του σεναρίου, εξασφαλίζοντας την ετοιμότητά της να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη και τίποτε περισσότερο.

Τώρα στο Ιράκ μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των εξτρεμιστών από την ομάδα «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε». Υπό τον έλεγχο των ανταρτών βρίσκεται μεγάλο μέρος της χώρας.

Το Ιράκ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η χώρα χωρίστηκε, πραγματικά,  σε τρία μέρη- Κούρδοι, Σιίτες και Σουνίτες. Οι Κούρδοι έλαβαν τη γεωγραφική περιοχή στα βόρεια του Ιράκ- την επαρχία του Κιρκούκ. Οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», σουνίτες ελέγχουν το βόρειο-δυτικό τμήμα και τις παραμεθόριες περιοχές της Συρίας. 

Για πολλά χρόνια χορηγοί τους ήταν κυρίως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» είχε γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στον πόλεμο του Κόλπου με τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Όσον αφορά το Ιράκ, ο κύριος στόχος της ομάδας είναι να αποδυναμώσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

Η θέση της Τεχεράνης είναι ιδιαίτερα έντονη στα νοτιανατολικά, όπου ζουν σιίτες.


 Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, Ευγένι Σατανόφσκι, δήλωσε:  Αυτή η ιδέα να κυριαρχήσουν οι Σουνίτες χτυπώντας τον Άσαντ στη Δαμασκό απέτυχε. Αποφάσισαν, τώρα, να κάνουν το ίδιο στη Βαγδάτη».

Οι ιρακινές αρχές είναι ανενεργές. Προσπάθησε το Κοινοβούλιο να επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά κατέληξε σε αποτυχία- απλά οι βουλευτές δεν παρουσιάστηκαν στο Κοινοβούλιο για να ψηφίσουν.

Ο στρατός εγκαταλείπει την μία πόλη μετά την άλλη, συχνά χωρίς να μπει στον κόπο να πολεμήσει. Οι τρομοκράτες σχεδόν ανώδυνα, συνεχίζουν να προχωρούν προς τη Βαγδάτη. Αύριο θα βρίσκονται στα περίπου 20 μίλια έξω από αυτήν.

«Δεν κατόρθωσε η σύγχρονη αμερικανική στρατιωτικο-πολιτική μηχανή να δημιουργήσει τον τοπικό στρατό. Παράλληλα το ίδιο γίνεται στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη Λιβύη, ο πρέσβης σκοτώθηκε, ενώ εδώ οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να εκκενώσουν γρήγορα την περιοχή», θυμίζει ο Ευγένι Σατανόφσκι.

Τα σύνορα μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Στο έδαφος των βόρειων επαρχιών της Συρίας, έχουν κυριαρχήσει οι τζιχαντιστές με απώτερο στόχο να ενώσουν αυτά τα δύο κράτη καθώς και το Λίβανο σε ένα ενιαίο χαλιφάτο.


Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, τόνισε ότι αυτή την στιγμή δεν βλέπει  ρόλο της Συμμαχίας στο Ιράκ. Με μεγάλη προσοχή εξέφρασε την κορυφαία αμερικανική πολιτική. Έτσι, η πρώην  επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι ακόμη και τώρα λυπάται για την εισβολή του 2003: «Η υπόθεση του Ιράκ έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Είχα ψηφίσει για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ, αλλά τώρα έχω μετανιώσει. Πιστεύω ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν ένα λάθος».

Σχετικά σχολίασε την κατάσταση στο Ιράκ και ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος  τόνισε ότι δεν θα επέμβει στρατιωτικά, αλλά θα περιορισθεί σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ιράκ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι CNN, το Πεντάγωνο έστειλε στην Αραβική Δημοκρατία, πυρομαχικά, όπλα και εξοπλισμό και το ποσό της προμήθειας εκτιμάται σε 15 δις δολάρια.

Αλλά οι Αμερικανοί δεν είναι σίγουροι ότι αυτό θα σταθεροποιήσει την κατάσταση στο Ιράκ.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ,  Τζέιμς Τζέφρι στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι «ο στρατός δεν έχει εκπαιδευτεί, δεν μπορεί να εκτελέσει εντολές, λόγω βλακείας και ανικανότητας». Σε αυτό ο Αμερικανός διπλωμάτης επέλεξε να μην διευκρινίσει ποιος φταίει.

--
Πηγή: Vesti.ru
--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr