Τα Σκόπια λένε ‘ναι’ σε Βουλγαρία σε κοινό εορτασμό για ‘Ίλιντεν’

Ιούνιος 15, 2014.

Σκόπια.

Ο πρόεδρος του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Γκεόρκι Ίβανοφ,  με επιστολή προς το Βούλγαρο πρόεδρο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, εξέφρασε τη θέλησή του να «παραμείνει πλήρως δεσμευμένος προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των πρωτοβουλιών με το παράδειγμα του κοινού εορτασμού της ημέρας του ‘Ίλιντεν', το καλοκαίρι, όπως έγινε και με τον κοινό εορτασμό του Αγίου Κυρίλλου», σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

«Η πρώτη εκδήλωση της κοινής εορτής στην οποία έλαβαν μέρος οι πρέσβεις των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη, αποτελεί θετικό παράδειγμα και ανοίγει τη δυνατότητα να τιμήσουμε και άλλα γεγονότα του παρελθόντος, με τα οποία θα συμβάλλουμε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των δύο χωρών, των λαών και των κοινωνιών. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε, επίσης,  στο σεβασμό των κοινών ευρωπαϊκών αξιών που στηρίζονται  στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πρόεδροι των δύο χωρών αντάλλαξαν αρκετές επιστολές, όπου σε αυτές αναφέρονταν  η βασική  διακήρυξη του 1999, για την επίτευξη  μιας συμφωνίας καλής γειτονίας και συνεργασίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι εάν τηρούμε απαρέγκλιτα τις ρήτρες της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα επιδείξουν μαζί ότι είναι μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και ότι μοιράζονται τις αξίες της δημοκρατίας», είχε σημειώσει σε μια από τελευταίες επιστολές του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr