Ουκρανία: Καθαιρέθηκε ο ΥΠΕΞ λόγω προσβολής του Πούτιν


Ιούνιος 18, 2014.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την Τετάρτη έπαυσε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Εξωτερικών, Αντρέι Ντεστσίτσα και στη θέση του θα τοποθετήσει τον 46χρονο Πάβελ Κλίμκιν.


Η καθαίρεση του Ντεστσίτσα έγινε λόγω προσβλητικών λέξεων κατά του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ιστοσελίδα της ουκρανικής ανώτατης Ράντα (Βουλής) την Τετάρτη, ανέφερε ότι ο διορισμός του Πάβελ Κλίμκιν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών θα επιβεβαιωθεί αργότερα εντός της εβδομάδας.

Ο διορισμός του νέου ΥΠΕΞ της Ουκρανίας έγινε μετά από διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, το Σαββατοκύριακο, όπου ο Αντρέι Ντεστσίτσα κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων μπροστά στη Ρωσική Πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και κατέστρεψαν τη ρωσική σημαία, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας είχε αποκαλέσει τον Πούτιν «κρετίνο».

Αργότερα ο Ντεστσίτσα διευκρίνε ότι η δήλωσή του μπροστά τις τηλεοπτικές κάμερες, με τον χαρακτηρισμό αυτό, προς το πρόσωπο του Πούτιν, είχε στόχο να ηρεμήσει τους διαδηλωτές που βρίσκονταν μπροστά στη Ρωσική Πρεσβεία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή με διάβημά του αντέδρασε στο περιστατικό και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι δεν βρίσκει τρόπο να συνεχίσει την επικοινωνία του με τον Ντεστσίτσα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα, ο Αντρέι Πουσκόφ προέτρεψε τον Ουκρανό πρόεδρο να καθαιρέσει αμέσως τον Ντεστσίτσα από την θέση του ΥΠΕΞ, όπως γράφει το UNN.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr