Σκόπια: Ανοιχτά ζητήματα με τις γειτονικές χώρες



Οι σχέσεις με την Ελλάδα λιμνάζουν, η Βουλγαρία παρουσιάζει πράσινο φως για τις σχέσεις με τα Σκόπια, ενώ δεν είναι ικανοποιητικές οι σχέσεις με τη Σερβία καθώς η κυβέρνηση των Σκοπίων οφείλει να εργασθεί για βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.


Ιούνιος 2, 2014.

Σκόπια.

Άλυτα παραμένουν αρκετά ζητήματα  μεταξύ του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων και των γειτονικών χωρών, αν και πρόσφατα άρχισε μια διαδικασία προόδου στις σχέσεις με την Βουλγαρία.


Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα του ‘Ράδιο Σλόμποτνα Ευρώπα’ στη σλαβοσκοπιανή γλώσσα.

Στο άρθρο φιλοξενούνται απόψεις του πρώην διπλωμάτη των Σκοπίων, Ρίστο  Νικόφσκι. Σύμφωνα με αυτόν «είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι τα Σκόπια είναι ένας κακός γείτονας».

 Ο πρώην διπλωμάτης αναφέρει ότι  ο κοινός εορτασμός των Θεσσαλονικέων, Κυρίλλου και Μεθοδίου,  ιεραποστόλων στους σλαβικούς λαούς,  δείχνει μία θετική εξέλιξη στις σχέσεις με τη Βουλγαρία.

«Αυτή είναι μια παραχώρηση εκ μέρους μας και δεν είναι ουσιαστική, διότι η γιορτή του Κυρίλλου και του Μεθοδίου δεν είναι μια αμφιλεγόμενη ιστορική στιγμή, επειδή αποτελεί  πολιτιστική κληρονομιά των σλαβικών λαών» δήλωσε ο Νικόφσκι.

Το κράτος των Σκοπίων, εκτός τις διενέξεις με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, έχει και μια ανεπίλυτη διαφορά με τη Σερβία. Λόγω του γεγονότος ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διαφορές με την μη αναγνωρισμένη Εκκλησία των Σκοπίων και το ζήτημα αυτό έχει πολιτική διάσταση.

Από την άλλη πλευρά βλέπουμε τις εδαφικές βλέψεις των Τιράνων, δήλωσε ο Νικόφσκι.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr