Η Τουρκία δεν συμφωνεί σε αμερικανικές επιθέσεις κατά των Ισλαμιστών στο Ιράκ


Ιούνιος 19, 2014.

Η Τουρκία εξέφρασε αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών  από τις ΗΠΑ σε στόχους των  Ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ, μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ ότι ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα να γίνουν επιθέσεις για να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση της προέλασης των ισλαμιστών που τώρα απειλούν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.


Ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση στο Ιράκ θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικούς θανάτους στον άμαχο πληθυσμό και ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν θετικά μια τέτοια στρατηγική.

Στν ομιλία του, στην Άγκυρα, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη, την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία, η οποία έχει δει να κρατούνται αιχμάλωτοι 80 πολίτες της από τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε – ΙΚΙΛ,  πριν από μία εβδομάδα, δεν θα επιθυμούσε αεροπορική επίθεση στο Ιράκ.

«Η Αμερική,  καθώς παρακολουθώ τις πρόσφατες δηλώσεις, δεν βλέπει μια τέτοια περίπτωση, επιθέσεων,  ως θετική. Επειδή τα μέλη του ΙΚΙΛ είναι μαζί με τους αμάχους και μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο σε σοβαρό αριθμό αμάχων», είπε ο Ερντογάν.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία δεν ζήτησε από το NATO βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ.

Πρόσθεσε, όμως, ότι ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Άντερς Φογκ Ράσμουσν, όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι η Συμμαχία δεν θα διστάσει να υπερασπισθεί την Τουρκία σε περίπτωση απειλής της από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

--
Πηγές: Zaman- DunyaBulteni
--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr