Επίσκεψη John Kerry στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ


Ιούνιος 24, 2014.

Αρμπίλ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, επέστρεψε στο Ιράκ την Τρίτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, προσπαθώντας να πείσει ένα από τους πολιτικούς ηγέτες ότι η αναμόρφωση της σιιτικής ηγεσίας στην κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφουσκώσει την ορμητική εξέγερση των Σουνιτών που ωθούν τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο.


Ο Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στην Αρμπίλ , την πρωτεύουσα της κουρδικής περιφέρειας του βόρειου Ιράκ για να συζητήσει με τον Κούρδο ηγέτη, Μασούντ Μπαρζανί, προκειμένου να πιέσει τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, να παραχωρήσει περισσότερη πολιτική εξουσία στους Σουνίτες και τους Κούρδους και σε άλλες μειονότητες του Ιράκ, προκειμένου να μετριάσει την ορμή και την οργή που τροφοδοτούν οι αντάρτες στο λαό, προς τη Βαγδάτη.

Ο Κέρι ελπίζει στη μεσολάβηση του Κούρδου ηγέτη, αφού οι Κούρδοι στο Ιράκ αποτελούν το 20 τοις εκατό του πληθυσμού και είναι μια ενιαία συμπαγής πληθυσμιακή μάζα και η υποστήριξή τους είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής ομάδας  του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε»-ΙΚΙΛ.

Σημειώνεται ότι οι εντάσεις μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη είχαν ψυχρανθεί το τελευταίο διάστημα, όταν η κουρδική περιφέρεια αποφάσισε να  εξάγει πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας, χωρίς να δώσει στη Βαγδάτη το απαιτούμενο μερίδιο από τα κέρδη.

Η κουρδική περιοχή κατέχει ένα σημαντικό μέρος των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν προσδώσει την ασφάλεια και την απαράμιλλη οικονομική σταθερότητα από όλο το Ιράκ.

Ο Κέρι δήλωσε ότι όλοι οι ηγέτες στο Ιράκ συμφώνησαν να αρχίσουν τη διαδικασία της συνεργασίας σε μια νέα κυβέρνηση μέχρι την 1η Ιουλίου, ώστε να προωθηθούν τα συνταγματικά  δικαιώματα για την κατανομή της εξουσίας μεταξύ των πολιτικών συνασπισμών στο Ιράκ, οι οποίοι χωρίζονται από αίρεση και εθνικότητα.


Haberler
--

               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr