Η κυπριακή Πολιτεία τίμησε τους αγνοούμενους και τις οικογένειες τους





Ιούλιος 21, 2014

Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε σήμερα τους συγγενείς των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων με στόχο 


«να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και δυστυχία, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που αναζητούν την τύχη των προσφιλών τους».

Παράλληλα κάλεσε την τ/κ πλευρά «να συνεργαστεί με την απαιτούμενη καλή θέληση και ειλικρίνεια, χωρίς η προσπάθεια να είναι πώς και με ποιο τρόπο να εξυπηρετήσει πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και να αποκρύψει ευθύνες, οι οποίες βασίζονται σε γεγονότα και αλήθειες που βοούν».

Η κυπριακή Πολιτεία τίμησε σήμερα τους πεσόντες μέχρι πρότινος αγνοούμενους και όσους παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι καθώς και τις οικογένειες τους σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρόκειται για την πρώτη από τρεις συνολικά εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιουλίου και η τρίτη την Παρασκευή 25 Ιουλίου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι μετά από σαράντα χρόνια η Πολιτεία τιμά τους ανθρώπους που έσπευσαν στο κάλεσμα της πατρίδας για να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τους απλούς ανθρώπους, τους οποίους η βαρβαρότητα των τουρκικών στρατευμάτων πρόλαβε προτού καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

«Είναι δύσκολο τόσο συναισθηματικά όσο και ψυχικά», σημείωσε, «να μετρήσουμε τον πόνο, τη λύπη, την πίκρα και την οργή των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών όσων τα ίχνη χάθηκαν πριν από τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες».

«Δεν υπάρχουν λόγια», συνέχισε, «να περιγράψουν το μεγαλείο αυτών που θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν ή ακόμη αγνοούνται».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε προς τους συγγενείς των αγνοουμένων ότι πρέπει να νοιώθουν περήφανοι για την κληρονομιά που μας άφησαν οι οικείοι τους, όχι μόνο στους ιδίους, αλλά και στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους πολιτειακούς άρχοντες. «Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ιστορική ευθύνη για τη δικαίωση της θυσίας τους», πρόσθεσε.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Μάχη»

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr