Μέρκελ: «Σοβαρό θέμα η κατασκοπεία των ΗΠΑ σε Γερμανία»




Ιούλιος 7, 2014.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, καθόρισε ως «σοβαρό»  το συμβάν του υπαλλήλου των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών- BND, που παρείχε απόρρητα έγγραφα στην ειδική υπηρεσία των Αμερικανών- NSA,  και σημείωσε ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το Ria Novosti.


Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τη σύλληψη του 31χρονου υπαλλήλου της BND που ομολόγησε ότι μεταβίβαζε πληροφορίες στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ- NSA, για το έργο της ειδικής Επιτροπής της  Ομοσπονδιακής Βουλής στη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της μεγαλύτερης αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, στη Γερμανία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Frank-Walter Steinmeier δήλωσε ότι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να εξασφαλιστεί μία ταχεία έρευνα του περιστατικού. Ο υπουργός καθόρισε ως απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια να κρυφθούν τα ίχνη αυτού του σκανδάλου.

Με τη σειρά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maizière, προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο το δυνατόν συντομότερα να αποσαφηνίσουν τις καταγγελίες για κατασκοπεία. «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό», είπε ο ντε Μεζιέρ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο, John Emerson, και του ζήτησε «ταχείες διευκρινίσεις για το ζήτημα».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr