«Η Άνγκελα Μέρκελ έχει τη λύση στο όνομα των Σκοπίων»




Αύγουστος 8, 2014.

Σκόπια.

Η δέσμευση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, ότι μπορεί να βοηθήσει στη μακροχρόνια διαφωνία του ονόματος του νοτιοσλαβικού κράτους, υποδηλώνει την άμεση ένταξη της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τη άποψη αυτή εξέφρασαν δύο Γερμανοί βουλευτές, ο χριστιανοδημοκράτης Thorsten Frei -(CDU) και ο  Σοσιαλδημοκράτης, Heinz-Joachim Barhman- (SPD), όπως γράφει η εφημερίδα «Nova Makedonija».

Σύμφωνα με τον Barhman, εάν η Μέρκελ τοποθετήσει απευθείας το ζήτημα στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επίλυση της διαφοράς.

Ο Frei, με τη σειρά του,  ταυτίζεται με την Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία, καμία απόφαση δεν μπορεί επιτευχθεί χωρίς τον συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ για όνομα, δήλωσε ο Barhman, είναι θετικές  για μια γρήγορη επίλυση του ζητήματος.

«Σε γενικές γραμμές, θα ήθελα, πολύ να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του λαού στην αυτοδιάθεση. Αυτό ισχύει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με την ταυτότητα και την εθνικότητα. Επίσης, οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται, και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είχε σαφή  θέση στο θέμα αυτό», είπε ο Barhman.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διαφωνία του ονόματος διαρκεί, ήδη, ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι, κατά την άποψή του, είναι απαράδεκτο, εάν τα εθνικά συναισθήματα που συνδέονται με τη διαφορά, να χρησιμοποιούνται σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Frei το Σεπτέμβριο έρχεται στα Σκόπια

Ο εισηγητής για τα Δυτικά Βαλκάνια, Thorsten Frei, δήλωσε ότι την πρώτη επίσκεψή του στα Σκόπια , θα πραγματοποιήσει από την πρώτη έως την τρίτη Σεπτεμβρίου και αναμένεται να πάρει μια γενική εικόνα της κατάστασης στο σλαβικό κράτος, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το διάλογο και τη συνεργασία και τον κανόνα της ΕΕ για το δίκαιο, την πολιτική οργάνωση της χώρας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr