Ουκρανική κρίση: Το ρωσικό κομβόι και τα προσκόμματα




Ανθρωπιστικό κομβόι: Σε κάθε φορτηγό πρέπει να μπει ξένος διαμεσολαβητής, γράφει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι οι Ρώσοι οδηγοί πρέπει να πάρουν τα προσωπικά αντικείμενά τους και να το εγκαταλείψουν...



Αύγουστος 16, 2014.

Κατόπιν απαίτησης των Ουκρανών ανοίχτηκαν όλες οι σακούλες των τροφίμων και τα κιβώτια με τις ηλεκτρικές γεννήτριες. Δεν βρέθηκαν ούτε πύραυλοι, ούτε εκτοξευτές πυραύλων που κατά κόρον διέδιδαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι υπήρχαν στο ρωσικό κομβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας, της Ρωσίας.


 Ανοίχθηκαν πολλά φορτηγά και βρέθηκαν κιβώτια με μεταλλικό νερό, υπνόσακοι, κούτες με συμπυκνωμένο γάλα, φάρμακα.

Με όλα αυτά- γράφει η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα»- και με τις απαιτήσεις της ουκρανικής πλευράς καθυστερεί η διέλευση της στήλης των ρωσικών φορτηγών της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τις τελευταίες ημέρες, η στέπα στην περιοχή  Καμένσκ –Ροστόφ, έχει καταστεί η Μέκκα για τους Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους. Σε ένα αυτοσχέδιο πάρκινγκ βρίσκονται  πάνω από 200 φορτηγά με ρυμουλκούμενα σε αναμονή, για να πάνε στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ. Μαζί με αυτά υπάρχουν και ορισμένα άλλα αυτοκίνητα βοηθητικά για τεχνική υποστήριξη.

Την Παρασκευή, Ρώσοι και ξένοι δημοσιογράφοι προτάθηκαν να ερευνήσουν  ενδεικτικά μερικά ρυμουλκούμενα.

Έτσι, ήρθε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Πάλι από την αρχή:   τρόφιμα σε κονσέρβες, μεταλλικό νερό σε πλαστικά μπουκάλια, γεννήτριες για ρεύμα στα νοσοκομεία, κούτες από γάλα, υπνόσακοι και φάρμακα.

Αλλά να δοθεί η άδεια στη στήλη να περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας έπρεπε οι Ρώσοι οδηγοί να εγκαταλείψουν τα φορτηγά και να πάρουν μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους. Στο φορτηγό θα βρίσκονταν μόνο η ανθρωπιστική βοήθεια και τα έγγραφα του αυτοκινήτου.

Από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί του Σαββάτου, οι οδηγοί άνοιγαν  τα φορτηγά για ελέγχους. Η διευθέτηση έγινε όπως ζητούσαν οι Ουκρανοί. Σε άλλα ρυμουλκούμενα τοποθετήθηκαν τα σιτηρά και σε άλλα τα άλλα τρόφιμα, σε άλλα τα νερά και σε άλλα οι υπνόσακοι. Οι οδηγοί αναγκάσθηκαν να σκουπίσουν όλη την καμπίνα τους με υγρά μαντηλάκια για να μπούνε οι Ουκρανοί που θα τα οδηγούσαν.

Έγινε συμφωνία, για διέλευση των συνόρων με στήλες 30 φορτηγών και με παρουσία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Εφ’ όσον ελεγχθεί η πρώτη στήλη στα σύνορα της Ουκρανίας, εκ νέου, θα επιτρέπεται στη δεύτερη να περάσει για έλεγχο κ.ο.κ.

«Κανείς δεν ξέρει πότε θα επιτραπεί, τελικά, η ανθρωπιστική βοήθεια, να περάσει τα σύνορα και να παραδώσουν  τα τρόφιμα και τα φάρμακα στους τελικούς αποδέκτες. Το Σάββατο το πρωί εμφανίσθηκε ένοπλη η ουκρανική αστυνομία. Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχή. Θα γινόταν εκ νέου έλεγχος.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr