Η Τουρκία προσφέρει υψηλούς μισθούς σε ισλαμιστές του ΙΚΙΛ
Αύγουστος 6, 2014.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε να προβεί σε σημαντικές προσλήψεις των Τούρκων υπηκόων που είναι  μέλη του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε»- ΙΚΙΛ.


Αξιωματούχοι, δήλωσαν στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι τουλάχιστον 1.000 Τούρκοι που πολεμούσαν με το ΙΚΙΛ στο Ιράκ και τη Συρία έχουν προσληφθεί στην Τουρκία, η οποία προσφέρει σε αυτούς προσοδοφόρους μισθούς, με  προσλήψεις σε τζαμιά, σχολεία, ακόμη και στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Μαχητές του ΙΚΙΛ προσλαμβάνονται σε όλη την περιοχή και η Τουρκία δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε αξιωματούχος.

Οι προσλήψεις αυτές έγιναν κατόπιν ισχυρισμών της αντιπολίτευσης ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί εξτρεμιστές για πρόσληψη και κατάρτιση. Μάλιστα, η αντιπολίτευση παρουσίασε βίντεο που έδειχνε μαχητές του ΙΚΙΛ, σε μια γιορτή έξω από την Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιουλίου.

Η Τουρκία εδώ και καιρό έχει κατηγορηθεί για ανοχή προς το ΙΚΙΛ, ως μέρος των προσπαθειών της για τη διατήρηση του πολέμου στη γειτονική Συρία.

Πηγές της αντιπολίτευσης  δήλωσαν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διευκολύνει την παροχή  μαχητών και όπλων από το Ιράν μέσω της Τουρκίας προς τη Συρία.

Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι σιωπηλό όταν βρίσκεται με την τρομοκρατική οργάνωση του ΙΚΙΛ και εξακολουθεί να μην λέει τίποτε για αυτό», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Φαρούκ Λογκόγλου, στις 4 Αυγούστου.

Η άνοδος του ΙΚΙΛ έχει οδηγήσει σε σεχταριστικές επιθέσεις στην Τουρκία. Αυτές περιλαμβάνουν σουνιτικές επιθέσεις σε τζαμιά σιιτών και δημοσιεύματα  για την πρόσληψη Σουνιτών για τον πόλεμο στο γειτονικό Ιράκ.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα της αντιπολίτευσης να αποκαλύψει τις δραστηριότητες του ΙΚΙΛ μέσα στην Τουρκία.

Αντ’ αυτού, ο Ερντογάν και οι βοηθοί του έχουν παραπονεθεί για έλλειψη υποστήριξης του NATO σε βοήθεια για τον έλεγχο των τεράστιων συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr