Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Heritage Foundation: Η Ελλάδα το μόνο εμπόδιο για μη επέκταση του NATO


Αύγουστος 20, 2014.

«Η διάσκεψη κορυφής του Σεπτεμβρίου του NATO στην Ουαλία έπρεπε να ήταν σύνοδος κορυφής για τη διεύρυνση, αλλά το μόνο εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση για την ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους είναι η εμπόδιση από την Ελλάδα» σημειώνει το ’24 Βέστι’ των Σκοπίων, επικαλούμενο μια ανάλυση του Λουκ Κόφι και του Ντάνιελ Κότσις από το American Heritage Foundation, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.


«Προς έκπληξη πολλών», σημειώνει το δημοσίευμα, «το ζήτημα αυτό δεν τέθηκε ως θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στο Σικάγο το 2012, αλλά στη συνέχεια, η Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, είχε δηλώσει ότι ‘αυτή είναι η τελευταία σύνοδο που δεν υπάρχει διεύρυνση».

Παρά αυτήν την στάση,- συνεχίζει το ’24 Βέστι’- ο διάδοχος της Κλίντον, ο Τζον Κέρι, δεν έδειξε ενδιαφέρον να γίνει διεύρυνση της Συμμαχίας στην Ουαλία. Με την πρακτική αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρο που από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στη θητεία του δεν έκανε καμία διεύρυνση του NATO.

Η σύνοδος Κορυφής στην Ουαλία, πρέπει να είναι μία σύνοδος κορυφής της διεύρυνσης, όπου θα καταδεικνύει ότι μετά από τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις έρχεται το αποτέλεσμα (σημ. δηλαδή η ένταξη των Σκοπίων).

Δυστυχώς, η μόνη χώρα που εμποδίζει την διεύρυνση κατά τον προσεχή μήνα είναι η Ελλάδα, με μόνιμο βέτο εναντίον της «Μακεδονίας», η οποία είναι η μόνη χώρα που είναι πλήρως προετοιμασμένη για την ένταξη», σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού Think Tank, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

(σημ.  Οι οποίοι αναλυτές, ηθελημένα,  αγνοούν την ένσταση της Ελλάδας και για τους λόγους που αντιδρά στην ονομασία «Μακεδονία» του νοτιοσλαβικού κράτους. Ίσως να φταίει και η Ελλάδα που δεν προέβαλε με σαφήνεια το ζήτημα με συνεχή δημοσιεύματα για τον σκοπό και στόχο της καπήλευσης του ονόματος της Μακεδονίας και ότι δεν αποτελούν αόριστα εμπόδια όπως τα παρουσιάζει το αναφερόμενο ίδρυμα).
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr