Οι ΗΠΑ δημιουργούν τρεις στρατιωτικές βάσεις στο ΚουρδιστάνΣτις βάσεις θα σταθμεύουν ελικόπτερα Απάτσι και drones, ως πρώτη επιλογή
Σεπτέμβριος 26, 2014.

Το Πεντάγωνο αποφάσισε να δημιουργήσει τρεις διαφορετικές στρατιωτικές βάσεις στην ιρακινή περιοχή του Κουρδιστάν, στο άμεσο μέλλον, αναφέρει στρατιωτική πηγή των δυνάμεων Πεσμέργκα.


Σύμφωνα τις κουρδικές πηγές, η Ουάσιγκτον θέλει να αναπτύξει μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, στον απόηχο των πρόσφατων δράσεων  των μαχητών  της ομάδας του Ισλαμικού Κράτους, κατά της περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με πηγή από τις δυνάμεις πεσμέργκα, που κράτησε την ανωνυμία,  οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την κατασκευή τριών στρατιωτικών βάσεων σε περιοχές που τους παραχωρούνται από την κυβέρνηση της περιφερειακής διοίκησης του Κουρδιστάν, σε τοποθεσίες γύρω από την πρωτεύουσα Αρμπίλ.

Η μία θα βρίσκεται στην περιοχή της Αρμπίλ, η άλλη στη στρατιωτική βάση Χαρίρ, βόρεια της Αρμπίλ και η τρίτη θα είναι στην Ατρούς, μια πόλη κοντά στο Ντοχούκ, στα τουρκικά σύνορα.

Η βάση στην Ατρούς θα χρησιμοποιείται για τα ελικόπτερα Απάτσι, τα οποία θα διακινούνται στη ευρύτερη περιοχή.

Η ανώνυμη πηγή διευκρίνισε, ωστόσο, ότι καμία βάση δεν θα βρίσκεται κοντά  στην Σουλαϊμανίγια, τη δεύτερη μεγάλη πόλη στην περιοχή του Κουρδιστάν, που είναι κοντά στα ιρανικά σύνορα, λόγω της παρουσίας του ιρανικού στρατού και στρατιωτών στα περίχωρα της πόλης.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, υποναύαρχος John Kirby,  είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με τον Kirby, το Πεντάγωνο δεν θέλει να αναμείξει τις δραστηριότητες  της βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία  με αυτές στο Αρμπίλ. 

«Στην Αρμπίλ, θα έχουμε ένα επιχειρησιακό στρατιωτικό κέντρο, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπου θα σταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη- Drones,  και άλλα όπλα», είπε ο Kirby.

« Οι βάσεις στην πόλη Αρμπίλ  θα είναι σημαντικές, γιατί θα βρίσκονται κοντά στις περιοχές του βόρειου Ιράκ, όπου δραστηριοποιείται η τρομοκρατική ομάδα του ‘ισλαμικού κράτους, αυτό γίνεται σαφέστερο μέρα στη μέρα» πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Με τον συνδυασμό των αμερικανικών επιθέσεων κατά των μαχητών του ισλαμικού κράτους και την αποφασιστικότητα των κουρδικών δυνάμεων, έγινε δυνατή η παύση της προόδου της ομάδας τζιχάντ στο Ιράκ, προσθέτει το κουρδικό δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr