Υπεγράφη μνημόνιο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία




Σεπτέμβριος 20, 2014.

Οι συμμετέχοντες  της τριμερούς ομάδας επαφής, που αποτελείται από τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανία Λεονίντα Κούτσμα, τον εκπρόσωπο της Ρωσίας, Μιχαήλ Ζουράμποφ και της  απεσταλμένου του ΟΑΣΕ, Χέιντι Ταλιαβίνι, στο Μινσκ, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, υπέγραψαν μνημόνιο για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα αντιμαχόμενο μέρη συμφωνούν να αποσύρουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους από τη συμβατική γραμμή σε απόσταση 15 χιλιομέτρων η κάθε μία.

 Ο Κούτσμα αναφέρθηκε στα σημεία του μνημονίου:

Τερματισμός και από τα δύο μέρη της χρήσης των όπλων.
Επανατοποθέτηση των τμημάτων και των μονάδων στις γραμμές όπως καθορίζονται την 19η Σεπτεμβρίου.

Απαγόρευση της χρήσης όπλων και διεξαγωγής επιχειρήσεων.

Νεκρή ζώνη 30 χιλιομέτρων- που θα απαγορεύεται η χρήση όπλων διαμετρήματος άνω των 100mm, στα 15 χιλιόμετρα από κάθε πλευρά των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των οικισμών που βρίσκεται στα όρια αυτά.

Απαγόρευση ανάπτυξης βαρέων όπλων και βαρέως εξοπλισμού σε περιοχές που αναφέρονται στο κείμενο.

Αποτροπή εγκατάστασης νέων ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών ή άλλων εμποδίων καθώς και του καθαρισμού όσων είχαν τοποθετηθεί προηγούμενα.

Απαγόρευση των πτήσεων και των αεροσκαφών και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων με εξαίρεση τα οχήματα του ΟΑΣΕ στη ζώνη ασφαλείας.

Ανάπτυξη μηχανισμού παρακολούθησης της εξάλειψης της χρήσης των όπλων από παρατηρητές του ΟΑΣΕ μέσα σε λίγες ημέρες από την ημερομηνία της παρούσης έκθεσης.

Απόσυρση όλων των ξένων μισθοφόρων από τη ζώνη των συγκρούσεων και από τις δύο πλευρές.

Ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου (συνέχιση αυτής)

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ Didier Burkhalter εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου για την κατάπαυση του πυρός από τις δύο πλευρές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ίδιος τόνισε ότι το μνημόνιο «είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης εκεχειρίας και μια σημαντική συνεισφορά στις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία», όπως σημειώνει το Μίνγκνιουζ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr