Σκόπια: Ουδέν νεότερο από το NATO




Σεπτέμβριος 5, 2014.
Σκόπια.
Οι ηγέτες του NATO επανέλαβαν την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008, ότι η FYROM θα γίνει μέλος της Συμμαχίας, εφ’ όσον επιλυθεί η διαφορά του ονόματος στο πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που «εντείνει  τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου».


Αποτέλεσμα της επίλυσης του ονόματος, θα είναι η ταχεία ένταξη της χώρας που θα συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Ενθάρρυναν, επίσης, τη συνέχιση των προσπαθειών για  μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε ότι αφορά στην εξασφάλιση  ενός αποτελεσματικού δημοκρατικού διαλόγου, την ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και την απόλυτα λειτουργική πολυεθνική  κοινωνία, με βάση την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας-Πλαισίου της Οχρίδας.

Επίσης, τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον προσπάθειες για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

«Εκτιμούμε», δήλωσαν, «την εισφορά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στις επιχειρήσεις μας και τον ενεργό ρόλο που έχει στην περιφερειακή συνεργασία».

Σε αντίθεση με τη χώρα μας- σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων- κέρδος από τη Σύνοδο είχε το Μαυροβούνιο, το οποίο έλαβε μια πιο συγκεκριμένη σειρά ένταξης με πιθανή ειδοποίηση πρόσκλησης το 2015, εφ’ όσον  οι υπουργοί Εξωτερικών αξιολογήσουν την πρόοδο του Μαυροβουνίου και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει την ευκαιρία να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Η απόφαση αυτή των ηγετών του NATO για το Μαυροβούνιο, γράφει η Ούτρινσκι Βέσνικ, είναι απάντηση για να κλείσει τα στόματα όλων των σκεπτικιστών που πρόλαβαν να πουν ότι στην Ουαλία δεν θα παρθεί καμία απόφαση για διεύρυνση της Συμμαχία. Να, που το Μαυροβούνιο, έχει έρθει κοντά σε μια τέτοια απόφαση, γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr