Ο νέος επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας





Οκτώβριος 2, 2014.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jens Stoltenberg, ανέλαβε, χθες, επίσημα την ηγεσία του ΝΑΤΟ.


Η επίσημη τελετή διοργανώθηκε από τον αναπληρωτή γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Alexander Vershbow, και ο Stoltenberg,  εισήλθε επίσημα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ως ο 13ος Γενικός Γραμματέας της μεγαλύτερης στρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης του κόσμου.

«Είμαι χαρούμενος εδώ, το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου θα ανακοινώσω τα σχέδιά μου», δήλωσε ο 55χρονος Στόλτενμπεργκ, μετά την είσοδό του στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Στόλτενμπεργκ είχε οδηγήσει τη μετατροπή των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων, σε έναν ισχυρό στρατιωτικό παράγοντα, συμμετέχοντας σε διάφορες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε όλον τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως πρωθυπουργός, ο Στόλτενμπεργκ συχνά νουθετούσε το ΝΑΤΟ να εστιάσει την προσοχή του στις προκλήσεις ασφαλείας και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αύξησης της διατλαντικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης κατανομής των βαρών πέρα από τον Ατλαντικό.

Η Νορβηγία βλέπει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οργανώσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει τέσσερα χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για ένα ακόμη έτος.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr