Πρόταση για «Σχέδιο Μάρσαλ» στην Ουκρανία




Οκτώβριος 28, 2014.

Η επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Ράσα Γιουκνεβίτσενε (Раса Юкневичене)  πρότεινε οι δυτικές χώρες να αναπτύξουν ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη στήριξη της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Unian, η λιθουανικής καταγωγής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ,  διατύπωσε τη θέση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 27 Οκτωβρίου στο Κίεβο.

Ειδικότερα η Γιουκνεβίτσενε εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να στηρίξουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.

«Πρέπει να αναπτύξουμε κάτι σαν ένα νέο ‘σχέδιο Μάρσαλ’ για να βοηθήσουμε την Ουκρανία», δήλωσε η Γιουκνεβίτσενε.

Ωστόσο, η ίδια, εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική βούληση πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές.

«Η πολιτική ιστορία των τελευταίων 50 ετών είναι πολύ διαφορετική, τόσο στην Ουκρανία , όσο και στα άλλα μέρη της Ευρώπης, αλλά θα έδινε τη μοναδική ευκαιρία στην Ουκρανία να απαλλαγεί από το σοβιετικό παρελθόν», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να πετύχει την υλοποίηση φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων που θα προσεγγίσουν τη χώρα με τη Δυτική Ευρώπη.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr