Το ΝΑΤΟ έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Τουρκία




Οκτώβριος 7, 2014.
 
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, İsmet Yılmaz, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή του τουρκικού εδάφους από τη Συρία.

Ο Γιλμάζ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία είχε ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει σχέδια έκτακτης ανάγκης όταν ξεκίνησαν οι αναταραχές στη Συρία και ο Οργανισμός είχε απαντήσει ότι έχει ένα σχέδιο στο οποίο έχουν ληφθεί υπόψη όλες τις δυνατότητες.


«Σε περίπτωση επίθεσης στην Τουρκία, το ΝΑΤΟ πρόκειται να εκπληρώσει το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στη συλλογική αρχή της άμυνας του ΝΑΤΟ, ότι εάν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση, αυτό θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα,  για να βοηθήσει τη σύμμαχο χώρα.

Τα σχόλια του Γιλμάζ, ήρθαν μετά από τις δηλώσεις του νέου επικεφαλής της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, ο οποίος τόνισε ότι η συμμαχία θα παρέμβει και θα υπερασπισθεί την Τουρκία σε κάθε περίπτωση επίθεσης που θα δεχθεί από τους τρομοκράτες του ‘Ισλαμικού Κράτους’, οι οποίοι έχουν πολιορκήσει μια στρατηγική πόλη στα σύνορα Συρίας Τουρκίας.

Οι  εξτρεμιστές του ΙΚ,  πολιορκούσαν την κουρδική πόλη Κομπανί επί τρεις εβδομάδες, αναγκάζοντας περισσότερους από 160 χιλιάδες Κούρδους να προσφύγουν στην Τουρκία.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr