Σκόπια: «Ευνοεί την κυβέρνηση η παρατεταμένη διαφορά του ονόματος»




Οκτώβριος 28, 2014.

Οι εμπειρίες του παρελθόντος επιβεβαιώνουν τις θέσεις, ότι κάθε άποψη που φθάνει στη δημοσιότητα, για ενδεχόμενη επίλυση της διαφοράς του ονόματος, επενεργεί θετικά, διατείνονται οι ειδικοί στο θέμα αυτό.


Η προοπτική που παρέχεται ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει στο επερχόμενο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει ελπίδες, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη πανωλεθρία στην ολοκλήρωση της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής, Αρσίμ Ζεκόλι- Арсим Зеколи.

Ωστόσο ο ίδιος θα επισημάνει ότι η νεκρή αυτή περίοδος, ευνοεί ιδιαίτερα τη θέση της κυβέρνησης συνασπισμού, αφού εστιάζει την προσοχή του λαού στα εξωτερικά θέματα και αποσπά την προσοχή του, από τις εγχώριες καταστάσεις (την καθημερινότητα, την εσωτερική πολιτική).

Το πρόβλημα τροφοδοτεί με χρόνο την κυβέρνηση

«Σε γενικές γραμμές, είμαι πάντοτε επιφυλακτικός όταν πρόκειται για τέτοια ζητήματα από τα οποία δίνεται χρόνος στην κυβέρνηση. Αυτό μου θυμίζει κάπως την αγορά χρόνου, και κάθε περίπου τρεις μήνες έρχεται μια απόφαση για την απόσπαση της προσοχής, χωρίς να υπάρχει αισιοδοξία ή αναμονή για κάποια θετική εξέλιξη», είπε ο Ζεκόλι.


Να αποκτήσουμε βάσεις στην Ευρώπη

Εξελίξεις στην πολιτική δεν γίνονται εν μία νυκτί, θα πεί ο καθηγητής Νίκολα Ντουγιόσκι- Никола Дујоски, προσθέτοντας ότι ένα χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών είναι πολύ μικρό για να αλλάξει κάτι που επικρατεί πάνω από είκοσι χρόνια.

«Βρίσκω πολύ χρήσιμο το γεγονός, οι πολιτικοί μας να ασκήσουν πιέσεις και να αποκτήσουν φίλους σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα αυξήσουν την επιρροή μας, παρά στην Αμερική, αφού και ο Αμερικανός πρέσβης χθες δήλωσε ότι το ενδιαφέρον δεν είναι μεγάλο, απλά περιμένουν κάποια αλλαγή», είπε ο Ντουγιόσκι.

Επιπτώσεις στο κόμμα θα έχει κάθε αλλαγή της ονομασίας της χώρας

Ο Ζεκόλι θα τονίσει ότι φοβάται ότι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη και πιο δραματική από ό, τι ήταν πριν.

«Σε μια κοινωνία που τώρα κυριαρχείται από το κυβερνών κόμμα, η αλλαγή του ονόματος δεν θα προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις στην κοινωνία, αλλά θα έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των διαφορετικών τάσεων, ομάδων, λόμπι και δομών. Αυτή η αναδιάταξη των δυνάμεων, ενδέχεται να επηρεάσει την ψηφοφορία και την εκλογική σταθερότητα και προβλεπτικότητα», τονίζει ο Ζεκόλι.

Ανέλπιδη η νέα συνάντηση με Μάθιου Νίμιτς

Ο Ντουγιόσκι επισημαίνει το γεγονός ότι εκτός από τα έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχει ακούσει καμία επίσημη πρόταση για την επίλυση της διαφοράς, εάν αυτή θα αποφασισθεί από τους πολιτικούς ηγέτες ή από ένα δημοψήφισμα. Τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες σε μια πιθανή συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές.

Αλλά θα τονίσει ότι αυτή η συνάντηση δεν θα έχει επίπτωση στην σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ «γιατί είναι ασφαλές ότι οι Έλληνες δεν θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο», είπε ο Ντουγιόσκι.

Ο Ζεκόλι από την πλευρά του θα πει ότι όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος συνομιλιών για όνομα με τον Μάθιου Νίμιτς και τους διαπραγματευτές «αλλά δεν διαβλέπω κάποια ελπίδα για αλλαγή της κατάστασης», θα επισημάνει και θα προσθέσει ότι «εάν κρίνουμε από τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις, οι διαπραγματεύσεις έχουν εξαντληθεί. Το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα είναι ο πρώτος που θα αναγκάσει τον άλλον στην τελική επίλυση του επίδικου ζητήματος», κατέληξε.



--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr