Ιράκ: Οι Αμερικανοί προσπαθούν να οργανώσουν εντόπιες ομάδες κατά του ‘ΙΚ’






Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να οργανώσουν εντόπιες ομάδες στη Μοσούλη και στην επαρχία Ανμπάρ,  κατά των τζιχαντιστών του ‘ισλαμικού κράτους’

Οκτώβριος 19, 2014.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Βαγδάτη, Stuart E. Jones, συναντήθηκε με σουνίτες ηγέτες και από τις επαρχίες Ανμπάρ και Νινευή, στο βόρειο Ιράκ,  όπου πλειοψηφούν οι Σουνίτες.


Οι δύο αυτές επαρχίες έχουν δεχθεί επιθέσεις από τους τζιχαντιστές του ‘ισλαμικού κράτους’ και το μεγαλύτερο μέρος τους ελέγχεται από αυτούς.

Ο στόχος της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, ήταν να σχηματίσουν μια κοινή ειδική δύναμη στην επαρχία με την υποστήριξη των Αμερικανών, οι οποίοι θα τους εκπαιδεύσουν για αποκτήσουν τη δυνατότητα να συγκρούονται με τους εξτρεμιστές και στις δύο επαρχίες.

Στη συνάντηση παρευρίσκονταν και ένας Ιρακινός αξιωματούχος, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία αυτής της ομάδας στην οποίας θα συμμετέχουν και σιίτες που πρόσκεινται στην πρώην πρόεδρο του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι.

Επίσης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν  ότι θα τους βοηθήσουν  με το απαραίτητο υλικό, εφ’ όσον οργανώσουν τους νέους από τις δύο επαρχίες.

Οι Αμερικανοί έχουν ένα ιστορικό στην υποστήριξη τέτοιων  ειδικών  μαχητικών ομάδων.
 Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου για τη σωτηρία του Ιράκ, ενώ συνασπισμού μεταξύ των φυλών Σεΐχς στο βόρειο τμήμα  της ιρακινής επαρχίας για να διατηρήσουν την ενότητα στις κοινότητές τους.
 Η χρηματοδότηση είχε γίνει αρχικά από τον αμερικανικό στρατό, γράφει το ιρακινό δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr