Η Σερβία υποδέχεται τον Πούτιν ως ήρωα




Οκτώβριος 16, 2014.

Βελιγράδι.

Οι στρατιώτες θα παρελάσουν, τα άρματα μάχης να βροντήσουν στους δρόμους και τα αεροπλάνα θα σχίζουν τους ουρανούς πάνω από το Βελιγράδι.

Όχι, δεν πρόκειται για έναν άλλο πόλεμο στα Βαλκάνια.

Η Σερβία προετοιμάζεται να καλωσορίσει αντάξια ενός ήρωα, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στρατιωτική παρέλαση στη χώρα, μετά από 30 χρόνια.


Η υποδοχή του Πούτιν με κόκκινο χαλί, αναμένεται να γίνει σήμερα στο Βελιγράδι, που έρχεται σε μια στιγμή, που η Σερβία βρίσκεται εν μέσω μιας διαφωνίας μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, με το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η βαλκανική χώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη  σε μια σκληρή και δύσκολη επιλογή: να συνεχίσει, όπως ανακοινώθηκε, την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να εγκαταλείψει αυτόν τον στόχο και να σφυρηλατήσει ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς με τον παραδοσιακό σλαβικό σύμμαχό της, τη Ρωσία.

Ο Πούτιν θα βρίσκεται στο Βελιγράδι μόνο έξι ώρες για να σηματοδοτήσει την 70η επέτειο από την απελευθέρωση την κατοχή του Βελιγραδίου από τη ναζιστική Γερμανία, χάριν των Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών ανταρτών και του Κόκκινου Στρατού.

Αντιδράσεις για  την επίσκεψη Πούτιν

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία, Michael Kirby, δεν παρενέβη στην πρόσκληση του Βελιγραδίου, αλλά ανέφερε ότι η επίσκεψη του Πούτιν είναι, τουλάχιστον, σε λάθος χρόνο.

«Μπορεί η Σερβία να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των Κινέζων και των Ρώσων αξιωματούχων. Οι Κινέζοι δεν επιτέθηκαν σε κανέναν, ενώ οι Ρώσοι επιτέθηκαν», δήλωσε ο Κίρμπι στην εφημερίδα Βέτσερνι Νόβοστι (Вечерње новости), του Βελιγραδίου.

«Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν επισκέφθηκε τη Σερβία, μετά την αιματηρή διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του ’90.

«Κανείς δεν επισκέφθηκε το Βελιγράδι, ο Ομπάμα σκοπεύει να έρθει, αλλά ...χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Πούτιν: όχι στο ΝΑΤΟ η Σερβία

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στο Βελιγράδι το Μάρτιο του 2011, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  Βλαντίμιρ  Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, είπε ότι δεν έχει τίποτε εναντίον της Σερβίας, εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Ωστόσο προειδοποίησε ότι  δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εάν το κάνει, η Ρωσία  θα πρέπει να κατευθύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και αυτήν τη βαλκανική χώρα, η οποία είναι μέλος της «Εταιρικής Σχέσης για την Ειρήνη» στη Δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Ο Πούτιν αναμένεται να ασκήσει πίεση στη Σερβία για να αρχίσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα είναι υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Παρά το γεγονός ότι οι σερβικές αρχές λένε ότι σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντούτοις υποστηρίζουν την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία και δεν θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ως υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εσωτερικές αντιδράσεις

Το ταξίδι θα είναι πολύ σύντομο, αλλά πιθανόν να βλάψει την πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίζεται η πολιτικός αναλυτής, Γέλενα Μίλιτς, από Κέντρο Ευρω-ατλαντικών σπουδών στο Βελιγράδι.

«Αυτός είναι ο κύριος στόχος του Πούτιν. Έρχεται σε μια εποχή που η ΕΕ, έχει θεσπίσει ένα μέτρο κυρώσεων που σχετίζονται με την ενέργεια και την Άμυνας και αυτούς τους τομείς, η Σερβία θέλει να υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr