Σκοπιανοί ιερείς τίμησαν την επέτειο του Σαμουήλ ως «Τσάρο των Βουλγάρων»...




Οκτώβριος 7, 2014.

«Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ιερείς από τα Σκόπια μετέβησαν και τίμησαν την επέτειο των χιλίων ετών του θανάτου του Σαμουήλ, σε κοινό μνημόσυνο με Βουλγάρους ιερείς,  που έγινε στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Μάλιστα οι ιερείς από τα Σκόπια κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που ήταν μέρος της βουλγαρικής εκδήλωσης για την επέτειο του Σαμουήλ που οι Βούλγαροι αποκαλούν «Τσάρο των Βουλγάρων», γράφει το δημοσίευμα.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν  η «Βουλγαρική Πατριωτική Ένωση», οι «Φίλοι της Ρωσίας» και ο «Ορθόδοξος Κόσμος» που εδώ και μήνες πραγματοποιούν εκστρατεία για να τιμήσουν το πρόσωπο και το έργο του Σαμουήλ.

Ο μητροπολίτης των Σκοπίων, Τιμόθεος, σε ερώτηση δημοσιογράφων, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει εάν κάποιος από τους ιερείς που είναι  στη δικαιοδοσία του, έχει πάει στη Σόφια για τιμήσει με τους  Βουλγάρους τον Σαμουήλ, «αλλά, αυτό δεν αποκλείει ότι κάποιος, πήγε οικειοθελώς».

Παρά το γεγονός ότι η βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει τη σχισματική των Σκοπίων, εντούτοις οι δύο εκκλησίες έχουν καλές σχέσεις.

Υπό την αιγίδα του προέδρου της Βουλγαρίας,  Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, σημειώνει το δημοσίευμα,  πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Σαμουήλ και βουλγαρική αντιπροσωπεία μετέβη και προσκύνησε, τα λείψανα του Σαμουήλ, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Αν και τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης πριν από λίγους μήνες ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα ως ένδειξη καλών σχέσεων με τη Βουλγαρία θα παραδώσει προσωρινά τα οστά του Σαμουήλ, αυτό δεν συνέβη.

Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τα Σκόπια, ότι προσπαθεί να σφετερισθεί τον Σαμουήλ, τόσο με την ανέγερση αγάλματος στο κέντρο της νοτιοσλαβικής πρωτεύουσας, όσο και με κινηματογραφική ταινία που χρηματοδοτείται από το κράτος των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τα ιστορικά βιβλία, ο τσάρος Σαμουήλ κυβέρνησε τη Βουλγαρία από το 997 έως το 1014 και επί δύο δεκαετίες βρισκόταν σε πόλεμο με τον βυζαντινό Αυτοκράτορα Βασίλειο, και μετά από τέσσερα χρόνια από το θάνατό του, ήρθε και το τέλος του βασιλείου του, γράφει το δημοσίευμα σκοπιανού Τέλεγραφ.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr