Ο Νταβούτογλου σε εκδήλωση των δερβίσηδων-κάλεσε σε ενότητα Σιίτες και Σουνίτες






Νοέμβριος 9, 2014.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου,  συμμετείχε στις εργασίες του πολιτιστικού φόρουμ στην πόλη Nevşehir -Νεβσεχίρ (Νεάπολη) της Καππαδοκίας, που ήταν αφιερωμένο στον εορτασμό της Ημέρας της Ασούρα των πιστών Σούφι  Χατζή Μπεκτάς Βελί.  


Η οργάνωση των Μπεκτασί  είχε συνδεθεί στενά με τους Γενίτσαρους. Αλλά, είχαν  απαγορευθεί το 1826 ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των στρατευμάτων των Γενίτσαρων.
Οι Μπεκτασί αργότερα μετακόμισαν στην Αλβανία, αλλά μερικοί από αυτούς παρέμειναν στην Τουρκία.

Κάθε χρόνο στις 16 με 18 Αυγούστου οι Αλεβίτες έρχονται στο Νεβσεχίρ, όπου γίνονται εκθέσεις, συναυλίες και παραστάσεις με δερβίσηδες. Η ημέρα της Ασούρα είναι ιδιαίτερα σεβαστή από τους Σιίτες μουσουλμάνους. Την ημέρα εκείνη σκοτώθηκε ο εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ, ο Χουσεΐν (626-680).

Η επίσκεψη του Νταβούτογλου είναι η πρώτη στους δερβίσηδες μετά το διορισμό του στη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης- όπως παλαιότερα η τελετή της λατρείας από τους δερβίσηδες ενώπιον του  Σουλτάνου.


Επιπλέον, δεδομένου ότι στην Τουρκία υπάρχουν τεταμένες σχέσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών, έχει πολιτικοποιηθεί το λεγόμενο ζήτημα των Αλεβιτών (Αλάουι).

 Ο Νταβούτογλου άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον σε αυτές τις πολιτικές διαιρέσεις, οι οποίες κατά την άποψή του θα μπορούσαν να εδραιωθούν στην τουρκική κοινωνία.

Οι κυριότερες διατάξεις των διδασκαλιών των Σούφι του Χατζή Μπεκτάς Βελί, είναι παρόμοιες με τον χριστιανισμό:  Εξομολόγηση των αμαρτωλών ενώπιον του Σεΐχη, η ενότητα στον Αλλάχ, η πίστη στον Μωάμεθ και στα κείμενα των σιιτών.

Παρεμπιπτόντως, όταν οι ηγέτες των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης παρουσίασαν ένα ενιαίο υποψήφιο για την προεδρία της Τουρκίας, τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, στην προεκλογική εκστρατεία του είχε συμπεριληφθεί και μια ιστορική επίσκεψή του στο τέμενος  του Χατζή Μπεκτάς Βελί.

Ο Νταβούτογλου υποσχέθηκε να «διορθώσει τα ιστορικά λάθη» και είπε ότι δεν θα προδώσει τα κηρύγματα  που έγιναν πριν από 800 χρόνια που παραμένουν ως τις μέρες επαναστατικά για το Ισλάμ.

«Ο καθένας από εμάς είναι μέρος αυτής της παράδοσης», είπε ο Νταβούτογλου. 

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για αλλαγή στην εθνική νοοτροπία «στην οικοδόμηση ενός  σύγχρονου κράτους που θα καταστήσει αδύνατες τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών», όπως σημειώνει το ρωσικό Ρέγκνουμ επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο Cihan.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr