«Η Τουρκία και η Ελλάδα παροτρύνουν την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο»




Νοέμβριος 29, 2014.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, υποστηρίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Τούρκων και Ελλήνων στην Κύπρο, για την επανένωση  του διαιρεμένου  νησιού της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τους ανώτερους διπλωμάτες των δύο χωρών, σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο Έλληνας ομόλογός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησαν την επανάληψη των συνομιλιών για την επανένωση, που διεκόπησαν αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέστειλε τις συνομιλίες τον Οκτώβριο, όταν η Τουρκία έστειλε ένα πολεμικό πλοίο για να παρακολουθεί την αποστολή εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αντιτάχθηκαν σθεναρά- συνεχίζει το Anadolu- σε οποιαδήποτε «μονομερή» κίνηση από την κυβέρνηση της Κύπρου, να διερευνήσει τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από το νησί, λέγοντας ότι οι φυσικοί πόροι του,  θα πρέπει να αξιοποιηθούν με δίκαιο τρόπο, στο πλαίσιο μιας ενωμένης Κύπρου.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επαναλάβει στη σταθερή θέση τους ότι οι πόροι του νησιού της Κύπρου ανήκουν και στις δύο κοινότητες και ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους σε αυτούς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βενιζέλο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, είπε: «είναι επιθυμία μας, να βρεθεί μια λύση για το λαό των δύο πλευρών που να προστατεύει τα δικαιώματά τους».

Επανέλαβε την καλή θέληση της Τουρκία στις διαπραγματεύσεις και ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σύντομα και μια μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να επιτευχθει», σημειώνει το Anadolu,αποφεύγοντας να παρουσιάσει τις θέσεις που εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr