«Μεταχειρισμένα αμερικανικά τεθωρακισμένα παραδόθηκαν στην Ελλάδα»




Νοέμβριος 14, 2014.

Η Ελλάδα έλαβε από το στρατό των ΗΠΑ, 460 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα της οικογένειας M113, που φυλάσσονταν στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού.
Αυτό γράφει ρωσική στρατιωτική πηγή αναφερόμενη στην ιστοσελίδα Janes.


Τα οχήματα παραδόθηκαν, σταδιακά,  μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.  Οδηγήθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις  στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα ελεγχθούν, θα επισκευασθούν, θα βαφτούν και θα στη συνέχεια θα διαμοιρασθούν στο στράτευμα.

Μεταξύ αυτών είναι 225 τεθωρακισμένα άρματα, αμερικανικής κατασκευής,  τα οποία θα αντικαταστήσουν  παλαιότερα της ανατολικής Γερμανίας.

Η παράδοση από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν δωρεάν. Αρχικά οι ελληνικές αρχές σχεδίαζαν να αλλάξουν το στόλο των τεθωρακισμένων οχημάτων, ένα συνολικό κόστος 4 εκατ. ευρώ, αλλά αργότερα οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι θα απορροφήσουν αυτήν την δαπάνη.

Εκτός από αυτά τα M113, η Ελλάδα στο τέλος του 2014 θα λάβει από τις ΗΠΑ βαρέα φορτηγά HEMIT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck) της εταιρείας Oshkosh.
 Στην συνολική παράδοση περιλαμβάνονται οχήματα Μ977 και Μ985, καθώς και Μ978P1  μεταφορείς καυσίμων, όπως γράφει η ρωσική «Μποένι Νόβοστι Μίρα».

Επίσης, το πρακτορείο Ria Novosti αναφερόμενο στο θέμα, σημειώνει ότι «αυτά τα οχήματα που θα παραλάβει η Ελλάδα, θα πληρώσουν σημαντικά κενά των δυνάμεων του ελληνικού στρατού.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr