Νίκολα Γκρούεφσκι ο Μνημειολάτρης: Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Κοσμοναύτη Γκαγκάριν στα Σκόπια






Νοέμβριος 14, 2014.

Σκόπια.
 
Ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν εντάχθηκε στην υπαίθρια «μνημειοθήκη» της πόλης των Σκοπίων.


Το νέο μνημείο του λάτρη των αγαλμάτων  πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, στήθηκε στο δήμο Κάρπος, στο κεντρικό τμήμα της πρωτεύουσας, και όπως λέγεται το άγαλμα τοποθετείται κατόπιν αιτήματος της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια.

Ο Γκαγκάριν είναι ο πρώτος άνθρωπος που στις 12 Απριλίου του 1961 με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 3ΚΑ-3» ταξίδευσε στο διάστημα και είναι ο πρώτος που έκανε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η τοποθέτηση του νέου μνημείου υποστηρίχθηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου των Σκοπίων.

«Το φαινόμενο του μεγάλου αριθμού των μνημείων στην πόλη των Σκοπίων», γράφει η αλβανική ‘Ιλλυρία’, «ιδιαίτερα εκείνων που εντάσσονται στο κυβερνητικό σχέδιο που έχει την ονομασία ‘Σκόπια 2014’, έχει κατακτήσει τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης, αφού έχει απορροφήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για μνημεία και κτήρια με αρχιτεκτονική μορφή, ενώ συγχρόνως οι πολίτες ζουν σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης και οικονομικής εξαθλίωσης . Μέρος από αυτά τα μνημεία έχουν προκαλέσει εθνοτικές εντάσεις».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr