Η Τουρκία ενδέχεται να τερματίσει την τελωνειακή σχέση της με την ΕΕ




Νοέμβριος 5, 2014.

Η Τουρκία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν παραλειφθεί σχετική διάταξη  από τη συμφωνία που υπέγραψε, στην οποία  αναφέρεται η καθιέρωση εταιρικής σχέσης στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,  Βολκάν Μποζκίρ.


Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’ που επικαλείται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ‘Μιλιέτ’, μετά την ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ το 1995, δεν είχε συμπεριληφθεί ένα άρθρο σχετικά με τις συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και άλλων χωρών, στο οποίο να γίνεται σχετική μνεία (εξαίρεση) στην Τουρκία.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που λαμβάνουν το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, θα πρέπει να εισάγουν εμπορεύματα στην Τουρκία αδασμολόγητα.

«Εάν τα αμερικανικά αγαθά που εισέρχονται στην τουρκική αγορά, είναι αδασμολόγητα, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να χάσει από 2,5 δις έως 3 δις ευρώ.

Η σύμβαση  που υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνει απροστάτευτη την Τουρκία, εάν δεν τροποποιηθεί, τότε θα αναγκασθούμε να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μποζκίρ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr