Τουρκία: Μειώθηκαν οι αυτοκτονίες στον τουρκικό στρατό




Δεκέμβριος 22, 2014.

Πάνω από 1200 στρατιώτες του τουρκικού στρατού έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία 13 χρόνια. Το πιο υψηλό ποσοστό ήταν το 2002 με 157 στρατιώτες που αυτοκτόνησαν  κατά τη διάρκεια της θητείας τους.


Οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές αρνούνται ότι οι αυτοκτονίες μεταξύ των στρατιωτών είναι αποτέλεσμα των «εικαζόμενων παραπόνων» και ισχυρίζονται ότι αυτές οφείλονται κυρίως σε ψυχολογικά προβλήματα των κληρωτών, όπως οι κακές ειδήσεις που λαμβάνουν από τον τόπο καταγωγής τους...

Οι ίδιες πηγές επίσης αναφέρουν ότι οι αυτοκτονίες των Τούρκων στρατιωτών μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα το 2013 αυτοκτόνησαν  59 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ ο αριθμός  των στρατιωτών που αυτοκτόνησαν φέτος, μέχρι το Δεκέμβριο, έφθασε τους 40.

Οι στρατιωτικές πηγές έχουν εναντιωθεί, με τον τρόπο που ο τουρκικός Τύπος, παρουσιάζει τις αυτοκτονίες των στρατευσίμων, από τα δεινά που περνάνε στο στρατό, ενώ, όπως διατείνονται οι στρατιωτικοί κύκλοι, οι αιτίες της αυτοκτονίας προέρχονται από οικογενειακά τους προβλήματα ή συναισθηματικές αποτυχίες τους.

Ο Στρατός παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία όλου του τουρκικού πληθυσμού. Έτσι, κατά το 2013 αυτοκτόνησαν 3.189 Τούρκοι πολίτες, ενώ μέσα σε αυτούς ήταν μόνο 59 στρατιώτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sabah ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος, αφού αντιστοιχεί με το 4,19 στις εκατό χιλιάδες των πολιτών.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι χαμηλός και σε αυτόν παίζουν ρόλο οι οικογένειες των στρατευσίμων που αποτελούν τη σημαντικότερη  βοήθεια για την αποτροπή των αυτοκτονιών μεταξύ των στρατιωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τουρκικός στρατός επιτρέπει να έρχονται σε τηλεφωνική επαφή οι στρατεύσιμοι με τους οικείους τους μέσω δορυφορικών συνδέσεων (που δύσκολα υποκλέπτονται) ώστε να έχουν επικοινωνία τακτική με τους οικείους τους.

Επίσης ο στρατός προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε στρατεύσιμους που παρουσιάζουν ενδείξεις μελαγχολίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.


 --

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr