Τουρκία: Ο Ερντογάν καθιερώνει «Σκιώδη Κυβέρνηση» στο ‘Λευκό Παλάτι’




Δεκέμβριος 10, 2014.

«Θα είμαι ένας διαφορετικός πρόεδρος» είχε πει «ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  που εκλέχθηκε με την ψήφο του λαού» και αμέσως προέβη σε αλλαγές στην προεδρική δομή με ένα «προεδρικό διάταγμα»  το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» λόγο του απορρήτου του περιεχομένου, σημειώνει το δημοσίευμα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιεύματος, ο πρόεδρος Ερντογάν  αλλάζει την οργάνωση της Προεδρίας και δημιουργεί ‘πολιτικό παρασκήνιο’, δηλαδή  ένα ‘υπουργικό συμβούλιο’ βασισμένο σε αρχές της Προεδρίας.

Οι δομές της ‘σκιώδους κυβέρνησης’

 Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, καθιερώνονται, συνοπτικά,  από την Προεδρία:

 Δομή Εσωτερικής Ασφάλειας: για την παρακολούθηση της διευθέτησης της ασφάλειας στη χώρα, η οποία θα υποβάλλει έκθεση στον Πρόεδρο.

Δομή  Εξωτερικής Πολιτικής: για  την παρακολούθηση από την προεδρία της εξωτερική πολιτικής από το αρμόδιο υπουργείο της Τουρκίας.

Δομή Προεδρικής Οικονομίας:  για την παρακολούθηση της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας και θα συντάσσονται σχετικές εκθέσεις από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του προέδρου.

Δομή Άμυνας: από την οποία θα ενημερώνεται η προεδρία για τις προμήθειες του αμυντικού εξοπλισμού, την άμυνα της Τουρκίας, στην οποία θα προεδρεύει αρμόδιος για τις στρατιωτικές υποθέσεις.

Δομή Ενεργειακής Πολιτικής: Θα καταγράφει τα πιο σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης στην Τουρκία στα ενεργειακά και τους αγωγούς ενέργειας της τελευταίας περιόδου, για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς και θέματα που άπτονται σε διαδικασίες εξόρυξης.

Δομή Κοινωνικής Εργασίας: Θα εργάζεται στον τομέα των δημόσιων σχέσεων. Θα διευκολύνονται οι πολίτες  στην πρόσβασή τους στον Πρόεδρο.

Δομή Επενδύσεων. Η προεδρία θα παρακολουθεί και θα είναι υπεύθυνη για την διευθέτηση των μεγάλων επενδύσεων. Θα παρακολουθεί την αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών και τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, όπως το νέο αεροδρόμιο. Έκθεση θα υποβάλλεται στον πρόεδρο.

Επίσης,  σε αντίθεση με τα διατάγματα του Υπουργικού Συμβουλίου, τα προεδρικά διατάγματα θα εκτελούνται και μπορούν να ματαιωθούν μόνο με την υπογραφή του Προέδρου.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του προεδρικού διατάγματος είναι ο αποκλεισμός του διοικητικού  δικαστηρίου, ήτοι, ο αποκλεισμός του δικαστικού ελέγχου.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr