Η Συρία συμφωνεί σε ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας για παύση του πολέμου




Δεκέμβριος 27, 2014.

Η Συρία δήλωσε το Σάββατο, ότι είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε ‘προκαταρκτικές διαβουλεύσεις’ στη Μόσχα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών κατά το επόμενο έτος για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.


Η κρατική τηλεόραση της Συρίας, επικαλούμενη πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «η Συρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις στη Μόσχα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Σύρων, να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση».

Η Μόσχα ώθησε την επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες είχαν καταρρεύσει στη Γενεύη τον Φεβρουάριο, λόγω άρνησης της αντιπολίτευσης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι επιθυμεί οι ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας να συμφωνήσουν μεταξύ τους, σε μια κοινή προσέγγιση, πριν γίνουν οι απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Συρίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι επιδοκιμάζουν τη ρωσική πρόταση να φιλοξενήσουν στη Μόσχα τις ειρηνευτικές συνομιλίες, μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

"Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να μειώσει τη βία και να βοηθήσει την επίτευξη πολιτικής λύσης, η οποία θα τερματίσει την κρίση στην εμπόλεμη χώρα» ανακοίνωσε το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu,  η πρόταση προβλέπει διάλογο για την επίτευξη λύσης  στη βάση του ανακοινωθέντος της Γενεύης, της 30ης Ιουνίου 2012, μετά από συνεδρίαση του ΟΗΕ, που είχε υποστηρίξει η Ομάδα Δράσης για τη Συρία.

Η ρωσική πρωτοβουλία, αναφέρεται σε σχηματισμό ενός στρατιωτικού συμβουλίου 15 παραγόντων, με σκοπό την ανοικοδόμηση του συριακού στρατού και στη συνέχεια, το σχηματισμό ενός κοινοβουλίου, ενός σώματος 100 ατόμων, για τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου στη Συρία και την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης, όπως αναφέρουν οι πηγές.

Η πρόταση, ήδη, συζητήθηκε από τον Μιχαήλ Μπογκνάνοφ, υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικό εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή, με τον πρεσβευτή της Συρίας, Ριγιάντ Χαντάντ, στη Μόσχα, την περασμένη Τετάρτη.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr