«Αδιέξοδο με την Ελλάδα- Σε νέο μνημόνιο»




Δεκέμβριος 15, 2014.

Στις 8 Δεκεμβρίου , η ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει για δύο μήνες μια δεύτερη δέσμη κινήτρων για την Αθήνα, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.


Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη  Τύπου στις Βρυξέλλες, από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Μίνα Αντρέεβα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Tass.
«Η μόνη επιλογή για την οποία εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει και άλλες επιλογές για την έκβαση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι απαραίτητο να περιμένουμε τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Ελλάδα, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για Οικονομικές και Χρηματοδοτικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici.

«Θα δούμε τι λένε εκεί», είπε η Αντρέεβα.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2010, το πρώτο πρόγραμμα (μνημόνιο) της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ, στην Ελλάδα είχε καθορισθεί σε δάνειο συνολικού ύψους 110 δις ευρώ.

Αυτό το πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος, και μέρος των στοιχείων του ενεργητικού του, μεταφέρεται στο δεύτερο πακέτο βοήθειας- δανείου , ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδιασμένο για το 2012-2014.

Αυτό το πρόγραμμα επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όμως η δράση του επεκτάθηκε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει πίσω τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις και η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει με ποια μορφή θα είναι σε θέση να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα αυτή.

Η δημιουργία ενός τρίτου διεθνούς προγράμματος (μνημονίου) κατά της κρίσης, το οποίο θα σημάνει νέα επικίνδυνα κοινωνικά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ελλάδα, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στην Αθήνα.

Ωστόσο, μια άλλη δυνατότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, η οποία μετά από πέντε χρόνια ύφεσης εξακολουθεί να μην μπορεί να φθάσει σε οικονομική ανάπτυξη, ενδέχεται να μην υπάρχει.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr