Κλιμάκιο της MIT θα δημιουργηθεί στο Ιρακινό Κουρδιστάν




Φωτό: Ηγετικά στελέχη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος- HDP

Δεκέμβριος 23, 2014.

Η δημιουργία ενός τουρκικού γραφείου πληροφοριών στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Αρμπίλ,  συζητείται μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και του ιρακινού Κουρδιστάν, προκειμένου «να συντονίζει τις συνομιλίες συμφιλίωσης  του τουρκικού κράτους και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος- PKK», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah.


Σχετική συνάντηση έγινε μεταξύ εκπροσώπων της Άγκυρας και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος- HDP, για τον τερματισμό των συγκρούσεων με το PKK, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος τη Δευτέρα.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από όλα τα μέρη ως «ένα παραγωγικό βήμα για το μέλλον της  διαδικασίας συμφιλίωσης» και στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι ένα κλιμάκιο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών θα δημιουργηθεί στο Αρμπίλ, προκειμένου να γίνουν άμεσες συζητήσεις αξιωματούχων της MIT  με την ηγεσία του PKK που βρίσκεται στα βουνά Καντίλ του Ιράκ.

Επιτροπή του φιλοκουρδικού κόμματος- HDP, θα επισκεφθεί για τον σκοπό αυτό, την ηγεσία του PKK,  στο Καντίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στις φυλακές του νησιού Ιμραλί.

Στις συνομιλίες με τα ηγετικά μέλη του HDP, συμμετείχε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Yalçın Akdoğan, ο οποίος δήλωσε ότι «οι κρίσεις έχουν μείνει στο παρελθόν, αφού έχουμε περάσει πολλές εύθραυστες και προβληματικές στιγμές, τώρα ζούμε ένα γεγονός, της διαδικασίας συμφιλίωσης που δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας».

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr