Πούτιν: Η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει την υλοποίηση του South Stream




Δεκέμβριος 1, 2014.

Η Ρωσία δεν  μπορεί να συνεχίσει το έργο «South Stream» υπό τις παρούσες συνθήκες, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.


Ο έργο  «South Stream» είναι κλειστό, δήλωσε λακωνικά ο επικεφαλής της ρωσικής κολασσιαίας κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος συνόδευε τον Ρώσο Πρόεδρο στην Τουρκία.

Ο Πούτιν πρότεινε στη Βουλγαρία να ζητήσει από  την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατ’ αποκοπήν αποζημιώσεων στο έργο «South Stream», όπως σημειώνει το Itar Tass.

Ο Ρώσος πρόεδρος καθόρισε τη θέση της ΕΕ για το αγωγό φυσικού αερίου «South Stream», ως «μη εποικοδομητική» και είπε ότι η ροή των ενεργειακών πόρων θα διατεθούν σε άλλες περιοχές με έργα για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία δεν μπορεί ν α  ξεκινήσει εργασίες κατασκευής στη θάλασσα για να φθάσει στη βουλγαρική ακτή και να σταματήσει.

«Αυτό είναι αστείο, νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αναγκασθεί να επανεξετάσει τη συμμετοχή  της στο έργο αυτό.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους Τούρκους εταίρους για την υποστήριξη που είχαν σε αυτό το έργο και σημείωσε ότι οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ της  Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν αυξηθεί σε στρατηγικό επίπεδο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χτίσει ένα άλλο σύστημα αγωγών για την ικανοποίηση των αναγκών της τουρκικής οικονομίας και να δημιουργήσει σε τουρκικό έδαφος, στα σύνορα με την Ελλάδα, κέντρο φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στην νότια Ευρώπη, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr